Zemřel frontman skupiny Motörhead Lemmy Kilmister, kapela zřejmě končí

Zemřel zakladatel heavymetalové skupiny Motörhead Lemmy Kilmister. Skupina o tom dnes informovala na svém oficiálním facebookovém profilu. Frontman britské kapely na Štědrý den oslavil své 70. narozeniny a o dva dny později se dozvěděl, že má rakovinu. Zemřel v pondělí v Los Angeles.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel frontman skupiny Motörhead Lemmy Kilmister

Zemřel frontman skupiny Motörhead Lemmy Kilmister | Zdroj: Reuters

„Lemmy zemřel po krátkém boji s mimořádně agresivní rakovinou,“ uvedla skupina na svém facebookovém účtu.

Boj to byl skutečně krátký. Podle skupiny se Kilmister o nemoci dozvěděl teprve v sobotu 26. prosince.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Lemmym Kilmistrovi mluvil vedoucí programu Radia Wave a fanoušek skupiny Motörhead Robert Candra

Po smrti zpěváka zřejmě kapela Motörhead končí. Řekl to Kilmisterův spoluhráč a bubeník Mikkey Dee. Kytarista Phil Campbell se ke konci kapely zatím nevyjádřil.

Hudebník se potýkal se zdravotními problémy už dříve. „Měl dlouhodobě trable se srdcem, s krevním oběhem, s cukrovkou a v posledních letech nebylo rozhodně výjimkou, že se plánovaná vystoupení Motörhead právě ze zdravotních důvodů rušila,“ uvedl vedoucí programu Radia Wave a fanoušek uvedl fanoušek skupiny Motörhead Robert Candra.

Svůj vliv na to zřejmě měl i Kilmistrův „rokenrolový“ životní styl. Sám rád říkal, že od svých třiceti let vypil každý den láhev whiskey a v mladších letech také bral drogy. „Je možná skoro s podivem, že se v aktivním stavu vlastně dožil té sedmdesátky,“ doplnil Candra.

Úctu už zesnulému muzikantovi vyjádřil třeba Gene Simmons ze skupiny Kiss nebo Duff McKagan z Guns N´Roses.

Ozzy Osbourne, který byl s Lemmyho dlouholetý přítel, napsal na své sociální síti: „Byl jsi bojovníkem a legendou. Uvidíme se tam na druhé straně.“

 

There is no easy way to say this…our mighty, noble friend Lemmy passed away today after a short battle with an extremely...

Zveřejnil(a) Official Motörhead dne 28. prosinec 2015

Lemmy Kilmister byl známý svým chraplavým hlasem, energickou hrou na baskytaru i tím, že měl mikrofon vždy nastavený hodně vysoko. Pozoruhodný byl i jeho vzhled – s pejzy, knírem a výrazným mateřským znaménkem na tváři.

Kilmister působil nejprve na rockové hudební scéně v Manchesteru, pak se přemístil do Londýna. Zajímavé je, že si tam dokonce chvíli přivydělával jako bedňák na vystoupeních Jimmyho Hendrixe.

V sedmdesátých letech začal hrát jako baskytarista hrát se skupinou Hawkwind. S hudebním nástrojem však neměl moc zkušeností a právě tehdy si vypracoval svůj osobitý styl – zatímco většina basáků obvykle preferuje hraní jednotlivých not, Kilmister do hry často zařazoval akordy a dvojhmaty.

Hawkwind Lemmyho po čase vyhodili, což vedlo ke vzniku Motörhead. Skupinu Kilmister založil v roce 1975 a dohromady s ní nahrál 22 alb. Asi nejúspěšnější je deska Ace of Spades, kterou kritici hodnotí jako jednu z nejlepších metalových nahrávek v historii.

Kilmistera měli možnost nedávno vidět i fanoušci v Česku. Tříčlenná kapela Motörhead letos v červenci vystoupila na festivalu Rock for People Europe v Plzni.

Příští rok 14. ledna budou moci čeští fanoušci na muzikanta zavzpomínat i v některých kinech při promítání filmu Lemmy. O uvedení amerického snímku z roku 2010, který mapuje tři roky Kilmisterova života plného žen, alkoholu, drog a hlasité hudby, informovala za distribuční společnost Atlantis Klára Beverlyová.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme