Hudba snižuje krevní tlak, potvrdili vědci. Nejlépe Mozartova a Straussova

Jestli si někdy na uklidnění pouštíte hudbu, tak děláte dobře. Potvrzuje to studie Porúrské univerzity v německé Bochumi. Ne každý druh hudby ale zabírá stejně. Vědci totiž zjistili, že na uklidnění je nejlepší poslouchat klasiku - konkrétně rakouské skladatele Johanna Strausse mladšího a Wolfganga Amadea Mozarta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gramofon Českého rozhlasu v akci

Gramofon Českého rozhlasu v akci | Foto: Aleš Opekar | Zdroj: Český rozhlas

Výzkumníci nechali 120 dobrovolníků 25 minut relaxovat. Polovina odpočívala v tichu, dalším pustili pop či klasickou hudbu. Zjistili, že prakticky žádný efekt na zdravotní stav mělo poslouchání švédské skupiny ABBA.

Dobrovolníci poslouchali třeba Thank You For the Music a další slavné hity. Tlak i tep se lidem sice o něco snížil, ale rozdíl se nijak zvlášť nelišil od lidí, kteří neposlouchali nic.

Jinak to ale dopadlo se Straussem. Při poslechu valčíku Na krásném modrém Dunaji lidem klesl systolický tlak v průměru o skoro 4 milimetry rtuti, zpomalil se jim tep a snížila se jim také hladina stresového hormonu kortizolu v krvi.

Ještě víc zdraví prospěšný byl Mozart. Jeho symfonie č. 40 g moll snížila krevní systolický tlak v průměru o skoro 5 milimetrů rtuti a klesl také tep a hladina hormonu kortizolu. Klasická hudba fungovala zvlášť dobře na ženy.

Studie má praktické využití v hudební terapii. Už teď se například využívá hudba v Itálii při léčení pacientů po operacích srdce k rychlejšímu zotavení, jak píše italský deník La Reppublica.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme