Zemřel Leonard Cohen, legendě s tklivým hlasem bylo 82 let

Zemřel světově proslulý kanadský hudebník a spisovatel Leonard Cohen. Bylo mu 82 let. Za svou kariéru natočil 14 alb a poslední vyšlo teprve před třemi týdny. Autor slavných písní jako Suzanne nebo Hallelujah za svůj život získal mnoho prestižních hudebních cen. K muzice se přitom Cohen dostal relativně pozdě - v mládí se snažil prorazit jako spisovatel. Úmrtí Leonarda Cohena, všestranného umělce a autora světoznámého hitu Hallelujah, oznámila v pátek ráno nahrávací společnost Sony Music na Facebooku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leonard Cohen v říjnu vydal své poslední album, zpíval v něm "jsem připraven"

Leonard Cohen v říjnu vydal své poslední album, zpíval v něm "jsem připraven" | Zdroj: Reuters

„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že legendární básník, písničkář a umělec Leonard Cohen zesnul. Ztratili jsme jednoho z nejuznávanějších a nejplodnějších vizionářů," uvádí se v prohlášení.

Kanadský textař a zpěvák spojoval výjimečné literární nadání se schopností vtělit metaforický text do silné folkové melodie. Téma Cohenových textů často zahrnovalo náboženské cítění i sexuální touhu, které propojil ve své patrně nejznámější písni Hallelujah. Ta se od prvního vydání v roce 1984 dočkala desítek verzí od různých umělců.

"Po většinu svého života jsem měl velmi skromnou kariéru. Byl jsem vždy šťastný, když se někdo mých písní ujal. To mě většinou úplně odradilo od toho cover verze kritizovat," tvrdil Cohen.

Kromě písně Hallelujah je známý i díky písním Suzanne nebo I am Your Man. Za svůj život vydal více než deset sbírek básní a čtrnáct studiových alb. Poslední, pojmenované "You Want It Darker" vyšlo letos v říjnu. Kvůli zdravotním potížím ho natáčel doma, společně se svým synem. Za svou hudbu získal řadu ocenění, například Grammy za celoživotní dílo nebo nejvyšší kanadské civilní ocenění Řád Kanady.

Svůj poslední koncert v Praze měl Leonard Cohen před třemi lety. Když letos v červenci umírala jeho životní múza Marianne Ihlenová, vzkázal jí v dopise „myslím, že se brzy opět shledáme.“

Zprávy o jeho smrti se objevily prakticky na všech zpravodajských webech. Britský Telegraph o něm v titulku píše jako o legendárním zpěvákovi, a přirovnává ho například k Bobu Dylanovi, který nedávno získal Nobelovu cenu za literaturu, nebo Paulu Simonovi. The Rolling Stone zase připomíná, že zpěvák působil na scéně celých padesát let a za tu dobu ovlivnil celou řadu umělců. Prakticky každý internetový článek také doprovází odkaz na jeho nejúspěšnější píseň Hallelujah, která ho proslavila i mezi širokou veřejností.

Amerického zpěváka Prince našli mrtvého v jeho domě. Bylo mu 57 let

Číst článek

Cohenovu tvorbu články vyzdvihují hlavně propracované texty a také zpěvákův hluboký hlas teď budeme několik dní slýchat ve vysoké frekvenci. Sociální sítě totiž doslova zaplavily soustrastné příspěvky, které doplňují právě Cohenovi nejznámější písně.

Lidé se smutnou zprávu dozvěděli z Cohenova oficiálního Facebooku. Brzo ráno se objevilo jen strohé oznámení a také věta, že svět přišel o jednoho z nejuznávanějších a nejplodnějších vizionářů.

Za tak krátkou dobu na příspěvek reagovalo už přes 106 tisíc lidí a 12 tisíc lidí ho komentovalo. Lidé rodině zesnulého hudebníka přejí soustrast, mnoho z nich píše, že je to velká ztráta a hodně lidí vzpomíná na Cohenovu nejznámější píseň Hallelujah, která se dočkala mnoha cover verzí. Také Twitter se začíná plnit soustrastnými přáními a odkazy na Cohenovu tvorbu.

Zemřel David Bowie, britské hudební legendě bylo 69 let

Číst článek

Podle mnohých byly jeho literární i hudební kvality neoddělitelné. "Když lidé mluví o Leonardovi, zapomínají zmínit jeho melodie, které jsou pro mě, spolu s jeho texty, jeho nejvýjimečnějšími výtvory," řekl letos magazínu The New Yorker Bob Dylan.

Na smrt legendárního umělce reagoval na svém Twitteru i kanadský premiér Justin Trudeau.

ČTK, Ondřej Himmer, Matěj Štýs, Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme