Prahu čeká Eurokarneval a XVII. festival Guggenmusik souborů

Praha se dnes promění v jedno velké středověké pódium, na němž se budou předvádět desítky masopustních kostýmů a masek, nejrůznější taneční a hudební soubory, ale i kejklíři, blázni a čarodějnice, které se sem sjedou z rozličných koutů Evropy. To vše pod hlavičkou akce s názvem Eurokarneval a XVII. festival Guggenmusik souborů, která se do hlavního města vrací po úspěšných ročnících v letech 2001 a 2006. Podobná slavnost se koná každoročně v jiném evropském městě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokarneval

Eurokarneval | Foto: zdroj: Or-fea

Návštěvníci tohoto festivalu mají možnost stát se mezi 21. a 23. lednem svědky nevšedního karnevalového reje, spatřit řadu originálních a často až fantaskních masek i hudebních nástrojů a navštívit hned několik veřejných vystoupení, jejichž dějištěm se stanou známá prostranství v historickém centru Prahy. Na jevištích, která vyrostou na Staroměstském a Václavském náměstí a také na náměstí Republiky, se během všech 3 festivalových dnů představí soubory z různých zemí Evropy. Na páteční večer navíc organizátoři připravili pro účastníky i širokou veřejnost karnevalovou party, která proběhne v Óčko Music Club v Kongresovém centru.

Masopust na Královské cestě

Eurokarneval | Foto: zdroj: Or-fea

Tou asi nejviditelnější součástí festivalu však bude asi masopustní průvod, do něhož se vedle jednotlivých souborů mohou zapojit i všichni ti, kdo přijdou v maskách. Průvod vyrazí v sobotu ve 14 hodin z Hradčanského náměstí (sraz účastníků je o hodinu dříve), odkud bude dále kopírovat tzv. Královskou cestu, aby svou pouť zakončil na Staroměstském náměstí. Tady v 16 hodin vypukne společná veselice a hudební koncert.

Švýcarské dědictví

Eurokarneval | Foto: zdroj: Or-fea

Guggenmusik pravděpodobně pochází z alemánské oblasti (území mezi Švýcarskem a Německem) a někdy se označuje také jako Guggemoseg, Guuggemusig nebo Chatzemusig. Je typická svou arytmičností a jakoby falešnými, hlučnými tóny, které provázejí masopustní průvody po celém světě (i když ty asi nejznámější se konají právě v domovském Švýcarsku) a skvěle se tak snoubí s atmosférou veselých masek a bujarých tanců. Základ Guggenmusik tvoří nejrůznější bubny, trumpety, pozouny, trubky, flétny, klarinety a mnohé další, převážně bicí a dechové nástroje. "Guggemusik soubory pocházejí původně ze Švýcarska a jižního Německa, vyskytují se ale také v Rakousku, Lichtenštejnsku, severní Itálii a v dalších částech Německa. Z těchto zemí přijedou také skupiny na naši akci," říká Ivana Sládková ze společnosti Or-fea, která zaštiťuje organizaci festivalu v Praze. Například soubory z Itálie se i letos budou na festivalu chlubit okázalými kostýmy a maskami většinou benátského stylu, z nichž mnohé jsou dokonce původní a tedy i velmi staré. Kromě hudebních souborů se na festivalu objeví také tzv. Narrengruppen, tedy skupiny šašků, dovádivých bláznů a čarodějnic, které bývají neopomenutelnou součástí všech masopustů v německy mluvících zemích.

Nechybí ani Češi

Eurokarneval | Foto: zdroj: Or-fea

Mezi vystupujícími ovšem nebudou chybět ani soubory domácí. "Předchozích dvou pražských ročníků se zúčastnilo několik českých masopustních souborů, např. Javorina Strání, Malý dechový orchestr Sebranka a masky Vlašim či Melodybrass. V letošním roce máme přihlášený moravský folklorní soubor Ratiškovská Dolina a cimbálovou muziku Cangla z Hovoran," podotýká Sládková. Na festival do Prahy se chystá bezmála 1200 hudebníků, tanečníků, bláznů a šašků. Přestože jde o zimní festival uprostřed Evropy, nebojí se jeho organizátoři tvrdit, že se svou atmosférou v lecčems vyrovná temperamentním jižanským karnevalům. Kromě tohoto festivalu bude Praha v únoru hostit také neméně velkolepý Bohemian Carnevale (5. - 16. února 2010), který navazuje spíše na tradiční středověké masopusty pořádané v české kotlině.

Eurokarneval a XVII. festival Guggenmusik souborů
21. - 23. ledna 2010

Praha
Web: www.orfea.cz

Lucie Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme