Padesátiny oslaví Big Band ČRo slavnostním koncertem

Big Band Českého rozhlasu slaví padesáté narozeniny. Od devatenácti hodin bude v Národním domě na Vinohradech slavnostní koncert, na kterém Big Band vystoupí s šéfdirigentem Václavem Kozlem. Koncertu se zúčastní také řada umělců, kteří v historii toto hudebního tělesa působili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Big Band Českého rozhlasu

Big Band Českého rozhlasu | Foto: Khalil Baalbaki, Český rozhlas

„Pozvali jsme například Karla Gotta, Martu Kubišovou nebo Felixe Slováčka. Přijde Filip Gondolán, Petr Vondráček, Ilona Csáková. Z Ameriky přiletí legendární trumpetista Laco Deczi. Mnoho dalších nebude vystupovat, ale budou v sále,“ prozradil šéfproducent Českého rozhlasu Miroslav Ditrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéfproducent Českého rozhlasu Miroslav Ditrich v Ranním interview Radiožurnálu

Těleso se z počátku věnovalo z velké části tehdy módnímu jazzu. V prvních letech ho pod názvem Taneční orchestr vedl Karel Krautgartner. Působila v něm slavná jména - například tenor saxofonista Karel Velebný, trumpetista Václav Hybš, klavírista Kamil Hála nebo kontrabasista Luděk Hulan.

V šedesátých letech vznikly nahrávky s plejádou dnes velmi známých zpěváků i autorů - Karlem Gottem, Martou Kubišovou, Helenou Vondráčkovou, Václavem Neckářem, Jiřím Suchým, Evou Pilarovou nebo Waldemarem Matuškou. Jako nový skladatel spolupracoval i Karel Svoboda.

Dnes vede těleso aranžér a skladatel Václav Kozel. Orchestr má klasické obsazení - čtyři trubky, čtyři pozouny, pět saxofonů a rytmika. K jubileu chystá Big Band i nové internetové stránky na adrese bigband.rozhlas.cz.

Igor Maňour, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme