United Islands 2010: sympatické spojenectví „kultury a oddechu"

22. červen 2010

Multikulturní pražský festival United Islands se za poslední léta výrazně zapsal do mapy hudebních akcí konaných v metropoli. Letos se přehlídka koná od 24. do 26. června a kromě osvědčeného výběru zajímavých a nových kapel přinese také několik novinek.

Ve čtvrtek 24. června festival již tradičně zahájí Klubová noc. Osmnáct pražských klubů - mezi nimi i Palác Akropolis, Rock Café, Chapeau Rouge, Meet Factory nebo nově zrekonstruovaná Malostranská Beseda - nabídne zdarma neokoukané české kapely. Těšit se můžeme například na Kazety, Narcotic Fields, Sunflower Caravan, Please the Trees, The Spankers či Green Smatroll.

Open air festival bude v pátek na Hlavní scéně oficiálně zahájen koncertem andaluské kytaristky a zpěvačky Amparo Sánchez, kterou čeští diváci znají spíše z její předešlé kapely Amparanoia. Sánchez nedávno vydala své nové sólové album, na němž spolupracovala především s muzikanty z kultovního arizonského bandu Calexico. Její aktuální tvorba jako by odrážela náladu míst, na nichž se deska natáčela: pouště Arizony s rozechvělým vzduchem a roztančenou, lehce dekadentní Havanu.

01047665.jpeg

Line-up hlavní scény společně s Braagas, výherkyněmi žánrových cen Anděl, doplní Sporto a Rara Avis. Na Elektronické stagi v Mánesu vystoupí známí pražští DJs, zatímco na Kampu zavítají cizinci dlouhodobě žijící v Praze - mezi jinými třeba Dope Aviators nebo Marimba Mama. V sobotu se otevře všech šest scén open air festivalu. Vedle skotských Cinematics, servírujících britpop pro generaci postmoderny, zahraje polská kapela Miloopa, která kombinuje elektroniku s živými nástroji a propracovanou vizuální show nebo elektropopová trojice Hal Flavin z Lucemburska. Z domácích zdrojů organizátoři vsadili jak na osvědčená jména typu 100°C a Xindl X, tak na podvratnější tuzemské formace v čele s performerkami Čokovoko. Jistá očekávání jsou také spojena s novým projektem zpěvačky Natálie Kocábové, v němž se dominantní zvukové efekty a vemlouvavý vokál potkávají s downtempem, tanečními groovy a příchutí tropicalu.

00745225.jpeg

Novinkou letošního ročníku je také One Man Show scéna umístěná na Lodi Tajemství bratří Formanů: tady se představí Cirkus Ponorka, písničkář Justin Lavash nebo jedna z nejpoutavějších položek celých Islands - duo Biorchestr, což je vedlejší projekt Aleše Pilgra, bubeníka výborné brněnské kapely Květy. Ležérní prolnutí koncertů, promítání filmů na fasádách domů a volnočasových aktivit je tím, co dělá ze Spojených ostrovů pražských ideální akci samotného počátku astronomického léta.

Spustit audio