V Trenčíně začíná legendární festival Pohoda

Na letišti v Trenčíně začíná slovenská hudební událost roku, tradiční festival Pohoda. Loňský ročník skončil tragédií. Kvůli větru se zřítil jeden stan. Dva lidi zabil a desítky dalších zranil. Budoucnost festivalu byla v ohrožení. Organizátoři ale posílili bezpečnost a pokračují dál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohoda 2010

Pohoda 2010 | Foto: Press kit

„Tohle neštěstí se bohužel stalo silnou součástí naší historie. Během příprav na letošní ročník jsme na ni hodně mysleli. Lidé to určitě pocítí i z toho, jak je vyveden festivalový areál. Ale i nadále chceme, aby festival zůstal tím čím byl. Tedy oslavou svobody a radosti,“ uvedl ředitel festivalu Michal Kaščák.

Pohoda je jedním z největších středoevropských festivalů. Letošní 14. ročník má kvůli loňskému neštěstí několik omezení, ale taky vylepšení. Organizátoři dovnitř areálu nepustí víc než třicet tisíc návštěvníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel festivalu Pohoda Michal Kaščák mluvil na Radiožurnálu

„Rozhodli jsme se omezit kapacitu na třicet tisíc diváků a pár let to tak určitě necháme. Chceme, aby festival zůstal útulný. I když za posledních čtrnáct let návštěvnost radikálně narostla, stále se v něm něco ze začátků udrželo,“ vysvětlil ředitel.

Po tragických zkušenostech z minulého ročníku bude přímo na festivalu bude působit meteorologický tým, který včas oznámí případnou změnu počasí. Předpověď je ale na příští tři festivalové dny příznivá. Teplo, slabý vítr a málo srážek.

Vystoupí umělci z 27 zemí

„Za chvíli nám začíná brífink o počasí. Třikrát denně máme aktualizovaný stav počasí. Pokud se bude blížit nějaká mimořádná událost, budeme to vědět okamžitě,“ ujistil Kaščák.

Na stavbu asi šedesáti festivalových stanů dohlížejí kvůli bezpečnosti týmy inženýrů. „Jsou tu ale i další nová bezpečností opatření, na které by stejně došlo. Bezpečnost na festivalech se zlepšuje raketovým tempem,“ dodal ředitel festivalu Pohoda.

Na něm uvidí diváci 196 vystoupení včetně divadelních představení od umělců ze sedmadvaceti zemí světa. Hvězdami budou například britští Klaxons či jejich krajané The Stranglers a Leftfield.

Železnice vypraví na festival tradičně zvláštní vlaky, a po dobu festivalu bude z trenčínského letiště vysílat i speciální stanice Slovenského rozhlasu.

Vojtěch Berger, Václav Rojík, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme