Začíná Boskovice 2010 - festival pro židovskou čtvrť

V Boskovicích začíná 18. ročník festivalu pro židovskou čtvrť. Zahrají tu skupiny Traband nebo Tata boys. Koncerty doplní filmy, dílny, komentované prohlídky židovského města. A nebo třeba nepřetržité autorské čtení Radky Denemarkové, která získala cenu Magnesia Litera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

festival Boskovice

festival Boskovice | Foto: Karel Šuster

Festival před osmnácti lety začínal jako akce na záchranu boskovické židovské čtvrti. Organizátoři ale brzy zjistili, že tak velké finanční prostředky z nekomerčního festivalu nezískají. Nyní je pro ně důležité ukázat stav této unikátní památky veřejnosti, přivést návštěvníky, odborníky, novináře a především mladé lidi do Boskovic, aby se zamysleli nad svou historií a kořeny. Tím vzniká jakási každoroční supervize nad revitalizací čtvrti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s pořadatelem Čestmírem Huňátem

Proto už také festival opustil původní označení „pro záchranu židovské čtvrti“ a změnil ho na dnešní „pro židovskou čtvrť“.

Pořadatelské sdružení Unijazz se mimo jiné zabývá vyhledáváním nových talentů, a proto dramaturgie boskovického festivalu vždy přináší něco nového. „Dá se říci, že zde hrají hvězdy příštích let,“ předpovídá předseda sdružení Čestmír Huňát. „Mezi účinkujícími jsou ale i hvězdy, které zde začínaly a dnes se vracejí. Hovořili jsme už o Tatabojs, přijede sem kapela Traband. Širší veřejnosti nemusí být známa kapela WWW, mladá generace ji už ale objevila,“ dodává.

Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme