Hudební festivaly v Čechách i na Moravě jsou v plném proudu

Hudební festivaly pod širým nebem k létu neodmyslitelně patří. Několik z nich už je za námi, ale velká přílivová vlna nabídky teprve přijde. Například dnes začíná největší festival na našem území Colours of Ostrava, na kterém vystoupí i nesmrtelný americký zpěvák Iggy Pop.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tata Bojs (Colours of Ostrava)

Tata Bojs (Colours of Ostrava) | Foto: Veronika Vlachová | Zdroj: Český rozhlas

Na Colours of Ostrava se však dostanou už jen ti šťastlivci, kteří si dopředu koupili nebo rezervovali lístek. Festival je letos už úplně vyprodaný. Dnes ale začínají i další, a to například Hip Hop Jam 2010 ve Staré Ždánici a nebo komornější festival alternativní hudby z Čech i ze světa Creepy Teepee v Kutné Hoře.

Přehrát

00:00 / 00:00

festivaly.mp3

Díky tomuto festivalu si diváci užijí hudbu v netradičním prostředí – na nádvoří jezuitské koleje. Creepy Teepee nabídne téměř třicet interpretů, a to nejen ze Spojených států, jak bývá u festivalů s mladými indie kapelami zvykem, ale také z Ruska.

„Spousta kapel teprve začíná nebo bude slavná za rok za dva. Za hvězdy jsou tu letos třeba americké Vivian Girls,“ říká hudební dramaturg Radia Wave Tomáš Turek. Hudební slavnost v Kutné Hoře bude trvat až do neděle 18.července.

Za hudbou se vyplatí vyrazit i za hranice

Kdo chce vykročit jiným žánrovým směrem, může se poslední týden v červenci vydat do Náměšti nad Oslavou na Folkové prázdniny. Kromě muzikantů z Moravy pocházejí umělci z velkého spektra zemí. „Z cizích účinkujících doporučuji Elizu Carthy, která je symbolem briského folku. Zpěvačka také získala – podobně jako Beatles – Řád britského impéria,“ dodává hudební publicista Petr Dorůžka.

Mezi zajímavé červencové festivaly určitě patří i ska-punkový Mighty Sounds. Srpnové hudební události odstartuje Sázava Fest v Kácově a zakončí za polovinou měsíce Open Air Festival v Trutnově.

I když celková nabídka čítá za tyto dva měsíce téměř 80 hudebních slavností, podle Tomáše Turka není příliš z čeho vybírat: „Festivaly u nás jsou hodně zpátečnické – sází na jistoty, bojí se prodělků nebo malé návštěvnosti. Vystupují ti, které jsme viděli už tisíckrát. Doporučil bych vyrazit za hranice, třeba do polských Katowic na Off Festival, který začíná 5. srpna."

Podle publicisty Dorůžky najdeme v Čechách několik zajímavých hudebních akcí, ale ne všechny jsou podle jeho slov doceněné: „Je to například festival Respekt, který proběhl v polovině června v Praze.“

Ze zahraničních evropských hudebních festivalů určitě stojí za zmínku ty největší jako je španělská Primavera, britský Glastonbury nebo dánský Roskilde.

Zuzana Filípková, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme