Kapela Čechomor vyráží na turné po slovenských nádražích

Hudební skupina Čechomor vyráží na netradiční turné na Slovensko. Jako pódium jí tentokrát neposlouží ani stadiony ani kulturní domy, ale vlaková nádraží. Železniční koncertní šňůra začne večer v Banské Bystrici a skončí jediným koncertem v Česku, 4. září v Ústí nad Labem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čechomor

Čechomor | Foto: Čechomor

Čechomor už na turné ve vlaku jednou vyrazil. Stejně jako v roce 2006 bude taky na Slovensku kapela ve vagónech jíst i spát. Speciální soupravu, která kromě obytných vozů poveze i aparaturu potáhne lokomotiva v barvách Čechomoru.

Důvody volby vlaku a nádraží vysvětluje houslista skupiny Karel Holas: „Je to takový zvláštní kočovný život, jiný než běžně zažíváme. Nasednete do vlaku a tam pak bydlíte, jíte, vezete s sebou všechny nástroje a techniku.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s houslistou skupiny Čechomor Karlem Holasem o železničním turné na Slovensku

„A také máme všichni rádi koleje a jezdíme rádi vlakem. Nejvíce je má rád náš cellista Michal Pavlík, který má doma model vláčku. Ten to celé vymyslel,“ vysvětluje Holas.

Kapela se v příštích osmi dnech objeví také v Ružomberku, Košicích, Humenném a Bratislavě. Koncerty odehraje v nákladových prostorách všech nádraží, aby se nenarušil běžný železniční provoz.

„Někdy budeme hrát přímo mezi kolejemi nebo někdy se to postaví přímo z vagónu, takže to bude vypadat, že hrajeme z vlaku,“ prozrazuje Holas.

A dodává: „Projíždějící vlaky nás rušit nebudou, myslím, že hrajeme víc nahlas.“

Hrady, zámky i folklor

Kromě nových písniček, které letos vyšly na CD Písně z hradů a zámků, představí Čechomor na Slovensku speciální program. Přizval totiž místního hosta: cimbálovou muziku Martina Hrbáče. „Spolupracujeme s nimi tři roky a máme program upravený, abychom mohli hrát dohromady,“ vysvětluje Holas.

Už předem je jisté, že každý koncert bude nezaměnitelný originál. Produkční Čechomoru na dotaz jak budou koncerty na nádražích vypadat krčí s úsměvem rameny a říká: „sami uvidíme“.

Vojtěch Berger, Katarína Brezovská, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme