Před 20 lety začalo vysílat první soukromé československé rádio

Přesně před dvaceti lety se z podzemních prostor pod Letenskou plání poprvé ozvalo vysílání Rádia Stalin, první soukromé rozhlasové stanice v tehdejším Československu. Pirátské rádio pojmenované podle Stalinova sousoší, které tu stávalo v 50. letech, zahájilo vysílání rozhovory s účastníky výstavy Totalitní zóna umístěné právě v těchto prostorách. Rádio Stalin nemělo zpočátku k vysílání licenci a po výstavě muselo skončit. Jejím legálním pokračovatelem se pak na jaře 1991 stalo Rádio 1.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

CZN100502 - Stalinův pomník

CZN100502 - Stalinův pomník | Foto: Kateřina Kubalová | Zdroj: Český rozhlas

„Nápad začít s nelegálním vysíláním z míst, kde původně mělo být mauzoleum komunistických předáků a nakonec se tam skladovaly brambory, měl poněkud delší genezi. Na začátku roku 1990 jsem v rychlém sledu absolvoval tři sezení v hospodě. Na prvním kolega ze stávkového výboru na fakultě, který se právě vrátil z Rumunska, vyprávěl, že tam viděl, jak mají na univerzitě svoje rádio. Tvrdil, že když má člověk svoje rádio, užije si docela legraci,“ vypráví redaktor Lidových novina a pamětník oněch dob Ondřej Štindl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Rádio Stalin, první soukromé rádio v Československu, vzpomínal na Rádiu Česko novinář Ondřej Štindl

„Na dalším sezení jsem se dozvěděl, že malá politická strana, ve které byl můj táta, obdržela rozhlasovou vysílačku a nevěděla, co s ní. Obě věci jsem si spojil a přihlásil jsem se, že bych věděl. Kolem vysílačky se vytvořil tým lidí, který si maloval, že budou dělat rádio. To trvalo několik měsíců, až došlo k dohodě s týmem, který organizoval výstavu v prostorách bývalého Stalinova pomníku,“ pokračuje Štindl.

Podle Štindla se jednalo o velmi spontánní akci, nikdo neměl s rozhlasovým vysíláním žádné zkušenosti:

„Každý přinesl desky, které se mu líbily. Na festival chodilo hodně lidí a osobností, takže jsme s nimi dělali rozhovory,“ vzpomíná novinář.

Jan Piroch, Petr Nosálek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme