ABBA se vrací. Na rok 2018 chystá legendární kapela netradiční show, koncertovat bude po 30 letech

Švédská skupina ABBA ohlásila, že se za dva roky znovu sejde na velkém koncertě. Muzikanti dlouho odmítali jakékoliv spekulace o tom, že by spolu začali znovu hrát. Letos v červnu se ale sešli na jednom pódiu během soukromé oslavy. Na rok 2018 chystá legendární kapela netradiční show.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ABBA

ABBA | Foto: Robert Mikoláš

Od svého rozpadu v roce 1982 ABBA opakovaně čelila přesvědčování a dotazům, jestli ještě vystoupí. V roce 2000 muzikanti dostali historickou nabídku světového turné od americko-britského konsorcia. Pokud by se tehdy ABBA vrátila na koncertní pódia a odehrála sto vystoupení, dostala by zaplaceno v přepočtu víc než 24 miliard korun.

Ani taková částka ji ale nepřesvědčila. Podle jednoho ze čtveřice zůstávaly hity úspěšné právě proto, že kapela skoro 20 let nevystupovala.

„Objevit se znovu společně na pódiu? Ne, to si nemyslím. A předpokládám, že ostatní z kapely mají stejný názor a říkají to samé. Tedy, alespoň v to doufám. Protože jinak toho budou hned plné noviny,“ odpovídal ještě před dvěma lety bývalý člen kapely Bjorn Ulvaeus na otázky, jestli spolu někdy skupina znovu vystoupí.

ABBA vznikla v roce 1970, mezinárodní úspěch jí ale přinesla až účast v soutěži Eurovize v roce 1974, kde zvítězila s písní Waterloo. V té době začala obsazovat žebříčky hitparád i v anglicky mluvících zemích a úspěch měla také v Africe a Jižní Americe.

Waterloo bylo pro skupinu ABBA vítězstvím. Na Eurovizi jím odstartovala kariéru

Číst článek

Muzikanti si nicméně moc dobře pamatují své začátky a to, že se neproslavili přes noc. „Celý ten úspěch přicházel docela dlouho. Není to tak, že bychom vytvářeli hit za hitem. Prostě se nám jedna píseň povedla, pak jsme nahráli několik dalších a pak přišel další hit. Ne vše bylo tak skvělé, působí to tak jen po letech, když se díváte s odstupem. Ale rozhodně se to všechno neseběhlo naráz," uvedl už dřív Ulvaeus.

Konec působení skupina ohlásila v roce 1982, o čtyři roky později naposledy společně vystoupila ve švédské televizi a se švédskou písní.

Stránky novin začala ABBA znovu plnit letos v červnu, kdy se členové po třiceti letech sešli na pódiu. Šlo o vystoupení na soukromé oslavě ve Stockholmu, kde skupina zahrála baladu The way old Friends do.

Záznam vystoupení nadchl fanoušky a začala série spekulací o návratu popových hvězd. A čtvrt roku od minikoncertu ABBA ohlásila, že na rok 2018 plánuje velký veřejný koncert. Má prý muzikanty představit zatím nevídaným způsobem, vystoupení budou provázet nejmodernější digitální technologie a skupina chce využít i nástroje virtuální reality.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme