Americký skladatel a písničkář Bob Dylan vydává nové studiové album

Legenda americké hudební scény Bob Dylan vydává ve svých 73 letech nové studiové album, v pořadí už 36. Noviny ve Spojených státech o něm píší jako o mimořádném počinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bob Dylan

Bob Dylan | Foto: oficiální stránky Boba Dylana

Bob Dylan většinou bývá tím, jehož písně si půjčují další umělci. Třeba hit Knockin on Heaven´s door má desítky verzí. Právě proto bylo překvapením, když Dylan oznámil, že na jeho 36. albu budou pouze písně Franka Sinatry.

Dylan tvrdí, že v Sinatrově hlase slyší vše - smrt, Boha i vesmír. Desku s jeho hity prý chtěl udělat už dávno, ale neměl na to dost odvahy. Obával se toho, jak nejlépe písně napsané pro třicetičlenný soubor předělat tak, aby je zahrála pouze pětičlenná kapela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou desku Boba Dylana představila redaktorka Pavlína Nečásková

Deska Shadows in the night navíc vznikala jednoduše. Bez sluchátek a dodatečného mixování.

Na CD je celkem 10 písní. Na oficiální stránce bobdylan.com už jsou ukázky některých z nich. Fanoušsi si je také mohou na internetu stáhnout, jedna písnička vyjde na necelých 30 korun.

Za více než padesát let tvůrčího života napsal Dylan přes 500 písní a prodal více než 74 milionů alb.

Když se ho novináři ptají, jak se mu to všechno podařilo, mluví o osudu. Podle něj člověk ví, co má dělat a kým se má stát a je pouze důležité se toho držet. Osudový mu prý byl i jeho pseudonym - narodil se totiž jako Robert Zimmerman.

"To byl člověk, kterým jsem nikdy nebyl. Někteří lidé se narodí se špatným jménem nebo špatnými rodiči. To se stává. Ale každý si přece může říkat, tak jak chce. Žijeme ve svobodné zemi,“ řekl.

Bob Dylan získal řadu cen, časopis Time ho zařadil mezi stovky nejvlivnějších lidí století a Barack Obama o něm prohlásil, že dějiny americké hudby neznají většího velikána, než je právě tento rodák z Minnesoty.

Před sedmi lety získal jako první rockový hudebník v historii Pulitzerovu cenu za vliv svých textů na populární hudbu a americkou kulturu.

Bob Dylan si ale žije ve svém světě. Říká se o něm, že občas vezme kytaru a jde zpívat do mateřské školy, do které chodí jeho vnuk. Tvrdí to alespoň někteří rodiče, kterým jejich ratolesti doma vypráví o podivném staříkovi s chraplavým hlasem a smutnými písněmi.

V Česku poprvé vystoupil před dvaceti lety a naposledy loni v červenci v pražské O2 areně.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme