Americký zpěvák, kytarista a skladatel Frank Zappa by oslavil 75. narozeniny

Nejen symbolem amerického rocku, ale i symbolem odporu proti politikům byl americký zpěvák, kytarista a skladatel Frank Zappa. Neúnavný hudební experimentátor by dnes oslavil 75. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frank Zappa

Frank Zappa | Foto: Ivan Prokop

Frank Zappa byl netradiční osobnost. Už proto, že se k rocku dostal přes soudobou klasickou hudbu. Svoje první skladby psal pod silným vlivem francouzského skladatele Edgarda Varèse, netajil se ale ani inspirací, kterou čerpal od Igora Stravinského nebo experimentátora Aloise Háby.

Jeho otevřený přístup k různým hudebním formám a žánrům ho v polovině 60. let postavil do čela experimentálního rocku a do role člověka, který otevírá cesty novým formám rockové hudby.

Společně se svými kapelami Giants a Mothers of Invention Zappa silně poznamenal nejen éru psychedelického rocku, ale třeba i jazzrocku.

Zappa se vedle hudby proslavil i jako kritik americké politiky, médií a cenzury. Od přelomu 80. a 90. let se Zappa aktivně angažoval i v oblasti občanského života. V rozhovorech otevřeně vyjadřoval skepsi ohledně soudobého fungování společnosti, velké pochybnosti měl o fungování politiky i médií, často kritizoval nečisté svazky vlády a byznysu, aktivně vystupoval i proti cenzuře v hudbě.

Zappa a Havel

Frank Zappa byl poměrně výrazně spojen i s Českou republikou. Velkým ctitelem Franka Zappy byl totiž první polistopadový prezident Václav Havel.

Ten Zappu hned v roce 1989 pozval, aby u nás působil jako vládní konzultant pro obchod, kulturní záležitosti a turismus. Zappa nabídku s nadšením přijal a začal se setkávat se zástupci korporací, které chtěly investovat v Československu.

Po několika týdnech ale americká administrativa vyvinula tlak na jeho odvolání, a Havel tak ze Zappy udělal kulturního atašé.

Své politické postoje a vztah k České republice Zappa manifestoval i v roce 1991, když vystoupil s Pražským výběrem na koncertě u příležitosti odchodu sovětské armády.

Frank Zappa zemřel 4. prosince 1993 na rakovinu prostaty. Je pohřben v neoznačeném hrobě na Westwood Village Memorial Park Cemetery ve Westwoodu v kalifornském Los Angeles.

Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme