Berlínští filharmonici si tajně volí nového šéfdirigenta, Rattle odchází

Dnes dopoledne se kdesi v Berlíně na tajném místě potká 124 hráčů Berlínské filharmonie. Jen tak v civilu, bez hudebních nástrojů. Před vstupem do utajené místnosti musejí odevzdat mobil a veškerou elektroniku. Dostanou ji, až si zvolí nového dirigenta. Ten dosavadní - sir Simon Rattle - totiž po 16 letech od tohoto vynikajícího orchestru odchází.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sir Simon Rattle, Pražské jaro 2013

Sir Simon Rattle, Pražské jaro 2013 | Foto: Pražské jaro, Monika Rittershaus

„S tímto orchestrem jsem se toho naučil velmi mnoho. Víte, nejsem tak dobrý, abych si dokázal napsat svůj vlastní nekrolog. Ale z práce s tímto orchestrem si beru nejen hloubku zvuku, ale také hloubku naslouchání a reakce. To jsou asi ty nejcennější věci,“ řekl sir Simon Rattle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na utajeném místě a bez mobilních telefonů si dnes berlínští filharmonici zvolí nového šéfdirigenta. Více v reportáži Pavla Poláka

Toho si zvolili berlínští filharmonici v roce 2001 a podle mnohých to byla překvapivá volba. Výrazně rozšířil tradiční repertoár německé a rakouské romantiky, kterou s berlínskými filharmoniky brousil k dokonalosti Herbert von Karajan.

Sir Simon Rattle skončí v roce 2018, ale už teď se musí rozhodnout o jeho nástupci. Šedesátiletý Brit, kterého si Berlín a zejména posluchači velmi oblíbili, proto s víceméně nepředstíranou skromností bilancuje, v jedné z místností filharmonie:

„Když přijedete do velké a skvělé instituce, máte pocit, že toho víte spoustu. Záhy ale dojdete k závěru, že vlastně neznáte skoro nic. A na konci, když se loučíte, doufáte, abyste toho věděli a znali o něco více než ono ‚skoro nic‘.“

Daniel Barenboim | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Zástupce 124 symfoniků Ulrich Knörzer nechce prozradit vůbec nic. Hráči se rozhodují podle dosavadních zkušeností, většina horkých kandidátů berlínské filharmoniky dirigovala.

„Chápu, že všichni chtějí vědět, co se 11. května stane. Volba je tajná a já nechci dopředu nic prozrazovat. Je spousta aspektů, které při této volbě hrají roli. To musí pro sebe rozhodnout každý hráč. O tom se budeme bavit během našeho setkání 11. května,“ vysvětluje Knörzer.

Rozhoduje také, jaká hudba dirigentům nejvíce sedí. Berlínská média udělala průzkum mezi posluchači, kteří chodí pravidelně na koncerty. Ti si přejí mladého a nekomplikovaného dirigenta - někoho, kým byl Rattle před patnácti lety.

Berlínská filharmonie patří mezi přední světové orchestry. Svoji vynikající pověst získala zejména v době působení legendárního dirigenta Herberta von Karajana (v letech 1954 až 1989). Orchestr má mezinárodní složení hráčů, kteří jsou vybíráni v náročných konkurzech, kde je kladen důraz na to, aby byl obsazen hudebníky světové kvality. Má velmi široký repertoár, s těžištěm v hudbě německých velikánů klasicismu a romantismu.

Tím by mohl být 36letý lotyšský energický dirigent Andris Nelsons. Nebo o dva roky mladší venezuelský dirigent Gustavo Dudamel.

„Řeknu to jasně, přání posluchačů při naší volbě nehraje vůbec žádnou roli,“ uvedl stručně a jasně zástupce symfoniků Ulrich Knörzer.

Mezi kandidáty je také světoznámý 72letý argentinský dirigent s izraelským pasem Daniel Barenboim, který ale stálé angažmá v Berlínské filharmonii už odmítl. Ale zasvěcení znalci říkají, že je všechno stále otevřené.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme