'Bezpečné útočiště drog.' Světoznámý klub Fabric končí. Proti uzavření je i londýnský starosta

Jedna z nejznámějších britských ikon nočních klubů, londýnský Fabric, končí. Přišel totiž o licenci kvůli obavám spojeným s užíváním drog v klubu. K ráznému rozhodnutí vedla radu městské části Islington na severu Londýna mimo jiné smrt dvou teenagerů spojená s užíváním drog. Na záchranu klubu a zvrácení rozhodnutí městské rady vznikla petice. Nesouhlas s výsledkem vyjádřil také londýnský starosta Sadiq Khan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gaika a Lotic v Neone - tanec - party - tančící

Gaika a Lotic v Neone - tanec - party - tančící | Foto: Jiří Šeda

„Tisíce lidí, kteří chodili rádi do Fabricu jako podstatné součásti londýnského nočního života, prohrály. Problémy, kterým čelí Fabric, ukazují na větší problém, a to jak chráníme noční život v Londýně a jeho ekonomiku, zatímco zajišťujeme, že je to bezpečné a příjemné pro všechny,“ uvedl starosta Londýna Sadiq Khan ve svém prohlášení.

Podle jeho slov Londýn za posledních 8 let ztratil přes 50 procent nočních klubů a přes 40 procent míst, kde hraje živá hudba.

„Tento pokles musí skončit, pokud chce Londýn zůstat metropolí, která má status města s prvotřídním nočním životem,“ upozornil. Udržení nočního života v Londýně bylo i jedním z témat jeho kampaně.

„Nechci, aby mladí a kreativní Londýňané opouštěli naše město a mířili do Amsterdamu, Berlína nebo Prahy, kde jsou kluby podporovány a můžou vzkvétat,“ řekl během své kandidatury na londýnského starostu.

Fabric končí, vedení nezvládá

Členové rady městské části Islington na severu Londýna o osudu Fabricu jednali na tamní radnici ve čtvrtek v noci. Připojili se k nim zástupci klubu, islingtonského úřadu pro veřejné zdraví, tamního licenčního úřadu i členové metropolitní policie.

I přes výpovědi představitelů klubu a jejich snahu o záchranu Fabricu ale po šestihodinovém jednání došli k závěru – odebrat klubu licenci.

„V klubu bují kultura drog, kterou, jak se zdá, současné vedení ani ochranka nejsou schopni kontrolovat,“ uvedla předsedkyně podvýboru Flora Williamsonová během čtení rozhodnutí ve středu brzy ráno.

Fabric patřil mezi nejznámější kluby nejen v Londýně, ale i na celém světě. Opakovaně vyhrál v anketě časopisu Dj Magazine. Během 17 let prošlo jeho branami více než šest milionů návštěvníků. Londýnský klub byl považován za stěžejní místo klubové kultury. Kromě klubových akcí se věnoval také vydávání mixovaných CD kompilací od předních světových DJů, od roku 2013 provozoval i nezávislé hudební vydavatelství Houndstooth, které se rychle etablovalo jako platforma pro nové, talentované umělce.

„Podvýbor zvážil přidání dalších okolností, ale došel k závěru, že by to neřešilo vážné znepokojení, které má kvůli vedení klubu,“ řekla.

Na podporu klubu na radnici dorazilo asi 40 lidí včetně zaměstnanců Fabricu, spolumajitele Camerona Leslieho, umělkyně Kate Simko nebo třeba majitele Proud Galleries Alexe Prouda.

Ještě před finálním rozhodnutím metropolitní policie odprezentovala důkazy obviňující klub z tolerance vůči užívání drog.

Zástupci Fabricu ve středu ráno pro server Independent uvedli, že jsou velice zklamáni rozhodnutím islingtonské rady. Její rozhodnutí totiž neovlivní jen návštěvníky, vliv bude mít především na více než 200 zaměstnanců, které klub má.

„Tohle je obzvlášť smutný den pro všechny, kteří nás podporovali, a především pro všech 250 zaměstnanců, kteří teď přijdou o práci,“ uvedli zástupci klubu.

Smrt teenagerů a pochybnosti

Licence Fabricu byla pozastavena a poslána k přezkoumání v srpnu. Důvodem byly dvě úmrtí spojená s užíváním drog v rozmezí devíti týdnů. Kvůli smrti 18letého Ryana Browneho a Jacka Crossleyho byl klub uzavřen od 12. srpna.

Nedlouho poté vznikla petice na znovuotevření legendárního místa a záchranu Fabricu, pod kterou se podle informací serveru Independent podepsalo více než 150 tisíc lidí.

Podporu mu navíc vyjádřila také poslankyně za Islington South a Finsbury Emily Thornberryová. Na svůj facebook napsala komentář, že „uzavření klubu nemůže být odpovědí.“

Zástupci klubu vydali sami několik oficiálních prohlášení, ve kterých slibovali, že nezávisle prověří postupy klubu s ohledem na bezpečnost a protidrogovou politiku.

Spoluzakladatel klubu Cameron Leslie se také zavázal, že bude usilovat o „zlatý standard“ pro bezpečné navštěvování klubů, poté, co metropolitní policie označila Fabric za „bezpečné útočiště pro zásobování a konzumaci ilegálních drog.“

Dalekosáhlejší plán nebo opravdové znepokojení

Na internetu se zpráva o uzavření legendárního klubu šíří světelnou rychlostí. Mnoho lidí vyjadřuje podporu na oficiální facebookové stránce klubu, na které nově stojí – zřejmě trvale zavřeno.

Podle serveru Independent bylo uzavření Fabricu dlouhodobě plánováno. V oficiálním prohlášení islingtonské rady se totiž objevuje dohromady 11 bodů, kterými objasňují své rozhodnutí Fabric zavřít.

Jen dva z nich se přímo vážou na úmrtí 18letých mladíků. Dalších osm bodů je spojených s policejní operací, kdy se v červnu 2016 do klubu vydali strážníci v utajení.

Během operace policisté nenašli žádné důkazy o užívání drog v klubu, namísto toho se spoléhali na pozorování. I ta se promítla v oficiálním prohlášení rady o uzavření klubu.

Podle policistů někteří návštěvníci projevovali příznaky užívání drog, což zahrnovalo pocení, červené oči a zírání do prázdna.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme