Češi zachraňují tradici jazzu v legendární pařížské čtvrti Saint Germain des Pres

Pařížská čtvrť Saint Germain des Pres byla v padesátých a šedesátých letech minulého století plná jazzových klubů. Charakter čtvrti se ale postupně měnil a dnes už zůstalo klubů jen pár. Jeden z nich najdete v Českém centru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Lubenov's Jazzta Prasta

Martin Lubenov's Jazzta Prasta | Foto: Oficiální web Martina Lubenova

Jazzový klub ve sklepení Českého centra se po dvouleté rekonstrukci znovu otevřel. Mezi místními je velmi oblíbený, potvzuje třicetiletý Laurent a dodává, že na koncerty bude chodit každý pátek.

Ve sklepních prostorách najdeme celkem tři místnosti. V prostřední je pódium, kde hrají převážně francouzské kapely, někdy ale i americké a koncertovali tu i čeští Tata Bojs.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o českém jazzovém klubu v pařížské čtvrti Saint Germain des Pres natočil Jan Šmíd

Ředitel Českého centra Michael Wellner Pospíšil chválí popularitu klubu.

„Mám radost, že je tady asi třetina Čechů a dvě třetiny Francouzů nebo jiných národností. Velkou výhodou je, že i Češi, kteří sem přichází, sem přivádí své francouzské kamarády, a tím pádem se ten rozsah národností neustále rozšiřuje.“

V minulosti byla čtvrť St. Germain des Pres známá místy, kde se scházeli osobnosti jako Boris Vian, Juliette Greco, do prvních klubů chodili i Albert Camus či Jean Paul Satre. Český klub tu ale není jediný svého druhu.

„Je tady ještě jiný klub, nedaleko, ale my jsme opravdu poslední dva kluby v této legendární čtvrti,“ dodává Michael Wellner Pospíšil.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme