Česká filharmonie si speciálním koncertem připomene 120 let od svého založení

Přesně před 120 lety v Rudolfinu poprvé veřejně hrála Česká filharmonie, a to pod taktovkou Antonína Dvořáka. Výročí svého založení si orchestr připomene koncertem, ktreý bude mít téměř totožný program jako ten v roce 1896.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká filharmonie

Česká filharmonie | Foto: Česká filharmonie, Václav Jirásek

Novosvětská symfonie, předehra k Othellovi, jedna Slovanská rapsodie a pět Biblických písní – právě tento program představila před 120 lety Česká filharmonie na svém prvním veřejném koncertě.

Dnes večer zazní v Rudolfinu téměř totéž, jen místo pěti Biblických písní odehrají filharmonici rovnou celý cyklus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká filharmonie si speciálním koncertem připomene 120 let od svého založení

„V té době, kdy Dvořák dirigoval poprvé Českou filharmonii, bylo pro orchestr napsaných jenom pět Biblických písní. Později Jarmil Burghauser upravil ty zbývající, takže dneska je k dispozici celý cyklus. Zdálo se nám hudebně lepší nabídnout posluchačům komplet a oželet v tomto případě Slovanskou rapsodii,“ vysvětluje ředitel orchestru David Mareček.

Sólového partu se ujme sólista berlínské Státní opery Jan Martiník. Podle Marečka se jedná o jeden z největších talentů současné mladé generace.

„A také Biblické písně už s Českou filharmonií zpíval, mimo jiné v Austrálii v roce 2012 a později také v Praze, a ta interpretce se nám zdála natolik výrazná, že volba padla jednoznačně na něj,“ dodává ředitel orchestru.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výročí 120 let České filharmonie i slavnostním koncertu k této příležitosti mluvil šéfdirigent tělesa Jiří Bělohlávek

Oslava výročí je pro Českou filharmonii významným momentem. „Pocit toho dne, že je to skutečně 120 let přesně, kdy filharmonie hrála poprvé, působí na hudebníky velmi silně. Navíc tím, že hrají na stejném jevišti, že se sál uchoval v původní podobě,“ přibližuje Mareček.

„Z hlediska historie orchestru vnímáme tu tradici, tu zodpovědnost, kterou to s sebou nese, ale zároveň se hodně díváme dopředu na to, jaká by měla a mohla být Česká filharmonie v příštích letech,“ dodává.

Za 120 let se v orchestru vystřídala řada velkých osobností české hudby. Ve filharmonii jako houslista začínal například přední český skladatel Bohuslav Martinů. Podle Davida Marečka ale orchestr nejvíce formovaly významné dirigentské osobnosti.

„Myslím, že to byly vždy éry těch silných, velkých šéfdirigentů. Počínaje Václavem Talichem, který vytvořil z České filharmonie to, čím dneska je. Později – sice kratince – Rafael Kubelík, potom Karel Ančerl, Václav Neumann,“ vypočítává.

Právě na tuto zlatou éru se dnes Česká filharmonie snaží navazovat. „Snažíme se to nejlepší, co jsme získali od našich předků, zachovávat a rozvíjet dál,“ poznamenává šéfdirigent orchestru Jiří Bělohlávek, podle nějž se tělesu daří držet si kontakt s celkovým vývojem orchestrální hry.

„Zkušenost, že jsme schopni se měřit s nejlepšími světovými tělesy, dokládají také všechna četná pozvání, která máme do nejlepších sálů a působišť v celém světě,“ dodává Bělohlávek.

 

Zítra nás čeká další z vrcholů jubilejní sezony – koncert ke 120. výročí vzniku České filharmonie. Orchestr spolu s šé...

Zveřejnil(a) Česká filharmonie dne 3. leden 2016

Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme