Český hudebník Josef Špaček dostal v Rusku zpět zabavené housle

Koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček má už zpět své housle. Minulý týden mu nástroj za miliony korun zadrželi ruští celníci na letišti Kolcovo v Jekatěrinburgu. Kvůli vyřízení dokumentů zůstává Špaček ještě na Urale.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Špaček

Josef Špaček | Foto: Jan Sklenář

Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí Radiožurnálu potvrdila, že ruští úředníci vrátili hudebníkovi housle včera večer.

„Očekáváme, že dnes získá i povolení k vývozu houslí z Ruska s tím, že by pak měl definitivně odcestovat v dnešních večerních nebo zítřejších ranních hodinách,“ řekla Valentová.

Devětadvacetiletý Josef Špaček, který je od roku 2011 koncertním mistrem České filharmonie, odehrál v Jekatěrinburgu koncert ve středu 7. října v rámci festivalu Jevrazija (Euroasie), který organizovala Sverdlovská filharmonie.

Celá peripetie s houslemi vznikla podle tamních úředníků proto, že Špaček při příjezdu do Ruska neuvedl nástroj v osobním celním prohlášení. Ruští celníci chtěli doložit dokumenty k houslím, aby bylo zřejmé, že skutečně patří Josefu Špačkovi.

Mluvčí celníků postup vysvětlil tím, že už se staly případy, kdy podvodníci dovezli do Ruska cenné nástroje a ty vyměnili za cennosti, které potom vyvezli ze země.

Špačkův nástroj vyrobil v roce 1855 Jean-Baptiste Vuillaume, jeden z nejlepších francouzských houslařů. Cenu houslí odhadli ruští celníci na 200 tisíc eur (5,5 milionu korun).

ČRo, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme