Český rozhlas nově nahrává všech 550 klavírních sonát Domenica Scarlattiho

Všech 550 klavírních sonát Domenica Scarlattiho se díky Českému rozhlasu objeví na unikátní nahrávce. S ambiciózním projektem s názvem Scarlatti opět na klavír! přišla loni v květnu stanice Vltava. V největším nahrávacím studiu Českého rozhlasu se během následujících dvou let postupně vystřídají nejlepší čeští klavíristé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový klavír značky Steinway pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Nový klavír značky Steinway pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Pozdravem klavíristy Daniela Wiesnera a hudebního režiséra Michala Macourka - tak začíná nahrávací frekvence v jednom ze studií Českého rozhlasu. Nahrávat se bude další část projektu s názvem Scarlatti opět na klavír.

Jeho výsledkem bude kompletní nahrávka 550 sonát Domenica Scarlattiho v podání vynikajících českých klavíristů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do studia Českého rozhlasu se na natáčení Scarlattiho sonát vydala Markéta Kaňková

Každý z oslovených umělců si mohl vybrat pět sonát podle své chuti a vkusu. Svých pět si vybral i Daniel Wiesner - a právě ty dnes nahrává ve Studiu číslo 1 Českého rozhlasu. Skladby Daniel Wiesner studoval dva měsíce a na natáčení se těšil.

„Možná jsem trošku nervózní. Přiznám se, že pro mě osobně není Scarlati zas tak úplně běžným autorem. Snažím se věnovat hudbě 20. století, hudba starší je pro mě spíše větším svátkem, nevěnuji se jí cíleně, ale o to více se těším.“

Natáčecí frekvence se mění v hudební zážitek

I když Daniel Wiesner už usedl ke klavíru, zatím se netočí takzvaně naostro. Zatímco klavírista dole v sále zkouší, nahoře v režii se pořizuje takzvaný zkušební snímek.

K napsání slavné Kočičí fugy inspirovala prý italského skladatele Domenica Scarlattiho kočka, která přeběhla po klávesách. Klavirních sonát napsal přes 500 a všechny se rozhodla natočit stanice Českého rozhlasu Vltava.

„Jen jsme si řekli základní věci, na co je dávat třeba pozor při nahrávání. Byl to perfektní snímek,“ pochvaluje si režisér Michal Macourek.

V místnosti plné nahrávací techniky sedí společně s hudebním režisérem Michalem Macourkem ještě další dva muži. Mistr zvuku Zdeněk Žoček a mistr a technik Václav Maršík. Jsou zodpovědní za akustiku nahrávky, dynamiku a vyváženost zvuku.

Zkušební snímek dopadl dobře. A může se začít natáčet. Na stropě studia se rozsvítila červená a nahrávání je v plném proudu. Ne vše se ale klavíristovi hned napoprvé podaří.

„Rovnou bych opravil 29. takt,“ zní z režie.

Z Daniela Wiesnera ale brzy spadne tréma a nahrávání se pro všechny zúčastněné promění v úžasný hudební zážitek.

550 sonát Domenica Scarlattiho

Číst článek

Než si ale vychutnáme komplet všech Scarlattiho sonát, ještě si chvíli počkáme. V současnosti je jich natočeno asi 90, projekt by měl být dokončen v roce 2017.

Pak budou všechny sonáty zdarma ke stažení z webu Českého rozhlasu. Ke slyšení budou i v živém vysílání.

Nový klavír značky Steinway pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Tomáš Vodňanský

Milan Kopp, Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme