Český rozhlas otevře dveře návštěvníkům. Těšit se mohou na moderátory i Janu Kirchner

Den otevřených dveří Českého rozhlasu představí v sobotu 15. října posluchačům své vysílání a umožní podívat se do studií a dalších prostorů. Jeho součástí bude i hudební vystoupení a bohatý doprovodný program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Den otevřených dveří Českého rozhlasu

Den otevřených dveří Českého rozhlasu | Foto: Český rozhlas

Moderátory stanic českého rozhlasu, zpěváky, tvůrce i vědce potkají během Dne otevřených dveří fanoušci Českého rozhlasu. V sobotu 15. října za nimi budou moct posluchači přijet před budovu i přímo do prostor rozhlasu.

Stanice Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Plus, Wave, Junior, Praha nabídnou speciální program. Do dne se zapojí také Nadační fond Českého rozhlasu – Světlušku, projekt Paměť národa i motohlídka Zelené vlny. Otevřena bude prodejna Radioservis.

Na hudební scéně v Balbínově ulici se představí několik interpretů. Ve 14 hodin začne program pro rodiny s dětmi Rádia Junior. Poté se mikrofonu ujme Pandoo, vítěz pořadu Startér Radia Wave. Pokračovat bude zpěvák Marek Ztracený s kapelou, který předá podium v 17 hodin Janě Kirschner. Venkovní program uzavřou loňští vítězové hudebně exportního rozhlasového projektu Czeching z roku 2015, VR/NOBODY. Moderovat bude Bára Šichanová z Radia Wave.

Komentované prohlídky vnitřních prostorů začnou v 9 hodin a průvodce během nich přiblíží historii a současnost vysílání i rozhlasové budovy. Poslední skupina se do prostor dostane v 17 hodin, trasa začne na recepci v ulici Římská 13. Z důvodu zvýšených bezpečnostních opatření budou návštěvníci při vstupu do budovy procházet bezpečnostními rámy. Časové vstupenky mohou získat předem na čísle 221 551 313 nebo mailu info@rozhlas.cz.

Radiožurnál připraví živé vysílání a program ze svého stříbrného karavanu R-stream před budovou na Vinohradské. Za mikrofonem se vystřídají moderátoři Vladimír Kroc, Patricie Polanská, Petr Král, Jiří Štefl a Jan Pokorný. Kromě živého vysílání se návštěvníci mohou těšit na projekt Půlstoletí s Cimrmanem, zákulisí přípravy denního a nočního vysílání, včetně hudební dramaturgie stanice.

Dvojka během komentované prohlídky ukáže své nové vysílací studio a nabídne setkání s mnohými hlasy z vysílání. Ve velkém nahrávacím studiu 1 na Vinohradské bude moderovaná autogramiáda osobností stanice. Na fanoušky budou čekat například Martina Kociánová, Stáňa Lekešová, Jan Rosák, Aleš Cibulka, Jan Cimický, Roman Víšek, Jan Kovařík a mnozí další.

Den otevřených dveří Českého rozhlasu | Foto: Český rozhlas

Vltava nabídne živé vysílání a program ze studia 2 na Vinohradské. Od 9 hodin se živého vysílání Víkendové přílohy ujme Tomáš Černý. Odpoledne posluchači zjistí, jak se vyrábí zvuk a potkají zvukového designéra Filipa Skuhrovce. Ten ukáže, jak se vytváří zvuková podoba rozhlasových her.

Plus návštěvníkům umožní vyzkoušet si ve studiu 6 na Vinohradské detektor lži a také besedovat s Janem Hnízdilem a Václavem Cílkem. Zdarma si boudou moct nechat vyšetřit na toxoplasmu. Na místě bude profesor Jaroslav Flegr, který odhalil hypotézu, že prvok toxoplasma nebezpečně ovlivňuje lidské chování. Součástí budou také debaty a diskuse s redaktory a moderátory, například Liborem Dvořákem nebo Janem Burdou.

Radio Wave bude vysílat ze svého proskleného studia na rohu Vinohradské a Balbínovy ulice speciální víkendový On Air. Návštěvníci potkají moderátory Kubu Kaifosze a Matěje Samce a mezi 12. a 14. hodinou nahlédnou přímo do studia. Své živé DJ sety připraví Jarda Petřík a Honza Macháček.

Rádio Junior si připraví program ve svém studiu u příležitosti komentované prohlídky budovy a děti si vyzkouší práci moderátora. Na venkovní scéně v Balbínově ulici budou od 14 hodin připraveni Jana Rychterová a Petr Ševčík. Potkáte i Ušouna Rušouna.

U konce komentované prohlídky se návštěvníci setkají s Pamětí národa, která jim zvukovým laserem přiblíží vzpomínky pamětníků na Václava Havla. Potkají tvůrce Mikuláše Kroupu a Adama Drdu. O patro níže bude s cizojazyčným programem čekat Radio Praha, těsně před páternosterem v prvním podlaží budovy Vinohradská.

Hmateliér Světlušky, Nadačního fondu Českého rozhlasu, se představí v mezzaninu nad recepcí Vinohradská. Petr Mašek, nevidomý lektor, novinář a technický pracovník navigačního centra pro nevidomé ukáže různorodost kompenzačních pomůcek.

Otevřena bude i rozhlasová jídelna On Air, kam se posluchači dostanou vchodem z Balbínovy ulice. Zelená vlna přijede do Balbínovy ulice se svoji motohlídkou, přiveze také historickou Liaz z Rallye Paříž – Dakar a naláká na letošní vysílání závodu.

Otevřena bude i Galerii Vinohradská 12, kde na fanoušky čeká výstava historických rozhlasových přijímačů a řada zajímavostí z historie rozhlasového vysílání. Aktuální výstava představí 85. výročí založení pražské ZOO.

Pavel Kachlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme