Colours of Ostrava zahájí zpěvačka Björk. Show sladí se západem slunce

Ocelové srdce Ostravy se dnes rozzáří všemi barvami. Do areálu Dolních Vítkovic se po roce vrací čtyřdenní hudební svátek Colours of Ostrava. Na úvod nabídne letošní největší hvězdu, islandskou zpěvačku Björk. Na festival přiveze velkolepou show sladěnou se západem slunce. Na hlavní scéně poté zahraje kapela Zrní společně s orchestrem Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Björk

Björk | Foto: One Little Indian

„Björk má specifické vystoupení, které je situované ze dne na noc. Záměrně chce vystupovat za soumraku tak, aby začala při světle a končila v noci,“ vysvětluje hlavní technik areálu Pepa Ženíšek.

Kvůli Bjork musel zajistit na hlavní scéně i speciální vybavení: „Speciální, hodně silná světla, stroboskopy a hlavně je tam pyrotechnická show.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Colours of Ostrava zahájí islandská zpěvačka Björk. Show sladí se západem slunce. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Kateřina Daňková

Björk do Ostravy přijede v rámci svého turné k nové desce Vulnicura. Její 90minutový koncert začne ve 20 hodin.

„Björk bude mít 15členný smyčcový orchestr a budou tam i projekce. Má také velmi speciální kostýmy a masky,“ popisuje mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Návštěvníci by podle něj měli dorazit s dostatečným předstihem. Před pódium se vejde až 45 tisíc lidí a podle ředitelky festivalu Zlaty Holušové je už teď jasné, že padne rekord v návštěvnosti festivalu.

„Očekáváme, že tady bude už na otevření minimálně 40 tisíc lidí,“ upřesňuje Holušová s tím, že zájemci si stále ještě mohou koupit lístky.

Björk vystřídá kapela Zrní

Podle smlouvy musela islandská zpěvačka schválit interpreta, který bude hrát na hlavní scéně po ní. Pořadatelům prý dokonce dodala seznam vhodných kandidátů.

Po Björk nakonec obsadí ve 22.30 hlavní scénu kapela Zrní. Ta běžně hraje v pětičlenné sestavě, večer se ale představí se čtyřicetičlennou posilou. Výběr svých skladeb zahraje za doprovodu orchestru Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po zpěvačce Björk zahraje kapela Zrní spolu s orchestrem Jančkovy filharmonie Ostrava. Na generální zkoušce natáčel Vojtěch Koval

Dirigentovi Stanislavu Vavřínkovi se prý s kapelou pracuje velmi dobře:

„Největší problém je, když to dirigent nebo orchestr začne kapele měnit. To je začátek konce. Pokud budeme poslouchat kapelu a ona se bude cítit co nejvíce svobodně, aby to mohla hrát tak, jak je zvyklá, tak tím méně problémů bude.“

Kapela Zrní na generální zkoušce hrála své skladby v orchestrální podobě vůbec poprvé.

„Když to uděláš s kapelou, tak cítíš ta silná místa. A orchestr tomu strašně pomůže, hlavně té harmonické stránce,“ přibližuje zpěvák Honza Unger.

Muzikanti měli problémy s vízy

Letošní ročník Colours of Ostrava nabídne během čtyř dnů téměř 300 koncertů, divadel, filmů nebo workshopů. Účast některých interpretů ale byla v ohrožení, kvůli imigrační vlně měli problémy s vízy.

„Museli jsme se strašně moc snažit, abychom je sem vůbec dostali, protože to protiimigrantské šílenství způsobuje, že se hranice uzavírají i muzice. A to je hodně nebezpečný trend. Žádný rok jsme neměli tolik problémů dostat sem muzikanty jako v letošním roce,“ říká ředitelka festivalu Holušová.

photo by Ctibor Bachraty dress by threeASFOURheadpiece by J T Merry

Posted by Björk on 12. červenec 2015

Kateřina Daňková, Anna Jadrná, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme