Debut Pražského jara uvede dirigenta Marka Šedivého. Doprovodí ho SOČR

Dirigentskou premiéru na Pražském jaru prožije dnes večer 28letý český hudebník Marek Šedivý. Absolvent Pražské konzervatoře a současný student HAMU vystoupí ve Smetanově síni Obecního domu společně se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské jaro 2015

Pražské jaro 2015 | Foto: Petr Veber, Pražské jaro

Možnost představit se na největším českém festivalu považuje Marek Šedivý za velkou příležitost. „Je to pro mě veliká událost a veliká čest,“ řekl.

„Je to náš největší festival, vystupují tam velká jména světové hudby, v podstatě tam vystupovaly velké legendy. Takže já si toho, že tam mohu vystoupit, velice vážím,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Markem Šedivým ve Víkendovém Radiožurnálu

Před vlastním vystoupením ho prý už nervozita nesvazuje. „Já jsem spíš nervózní před první zkouškou, když jdu před orchestr. Pak už se na koncert těším.“

V programu zazní skladby Čajkovského, Klementa Slavického a Koncert pro hoboj a orchestr soudobého českého skladatele Martina Hyblera.

Marek Šedivý je považován za jednoho z největších mladých českých hudebních talentů. S taktovkou v ruce stanul poprvé před orchestrem již za studií na konzervatoři na Chopinově festivalu v Mariánských Lázních v roce 2009.

 

O rok později absolvoval Pražskou konzervatoř slavnostním uvedením Novosvětské v Rudolfinu ke 200. výročí založení školy. Nyní navštěvuje HAMU.

Mladý český hudebník na sebe upozornil na největší dirigentské soutěži světa ve francouzském Besançonu, kde se probojoval mezi 10 nejlepších kandidátů.

Jana Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme