Dětský pěvecký sbor ČRo oslavil 70. výročí. Nově ho povede Lukáš Jindřich

Dětskému pěveckému sboru Českého rozhlasu je sedmdesát let. K výročí si nadělil nové cédéčko. Současně dochází i ke změně na pozici hlavního sbormistra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu

Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu | Foto: Khalil Baalbaki

Nový šéfsbormistr Lukáš Jindřich se funkce ujal během slavnostního výročního koncertu. Šéfovskou taktovku mu symbolicky předala Blanka Kulínská, která sbor vedla dlouhá léta. Lukáše Jindřicha si sama vybrala.

„Znám ho od pěti let. Byl velmi talentovaný. Udělal si konzervatoř, udělal si vysokou školu, takže má profesionální vzdělání. A sbor dělá výtečně,“ říká Kulínská.

Když se ohlíží za svým působením v Dětském pěveckém sboru Českého rozhlasu, vidí Kulínská lidi, kteří mají rádi hudbu a zpěv, věnují se profesi a především spoustu nahrávek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dětský pěvecký sbor ČRo slaví sedmdesátiny. O změnách, které ho čekají, natáčel Tomáš Pilát

„Ty si můžete poslechnout na CD, které bylo vydané k dnešnímu dni. Jsou na něm nahrávky od roku 1994 do roku 2014,“ uvádí sbormistryně.

„Všichni samozřejmě víme, jaký odkaz v Českém a Československém rozhlasu paní Kulínská zanechala. Přebírat štafetu zrovna po takové osobnosti není úplně snadné. Ale tím, že mne vychovala a jsme spolu v dennodenním kontaktu, tak pevně věřím tomu, že se mi povede i ze současné generace vytvořit hudební těleso, které tady také zanechá hudební skvosty. Věřím také, že mi s tím paní Kulínská pomůže, protože její rady ohledně repertoáru jsou pro mne k nezaplacení,“ říká nový šéfsbormistr Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu Lukáš Jindřich.

Forma zkoušení dvakrát týdně zůstane podle něj stejná. Metoda nácviku zůstane také beze změn.

Do sboru Lukáš Jindřich podle svých slov přinese mladý temperament a dynamičnost.

„Těžko se může něco radikálně měnit. Sbor má určité závazky, které musí plnit. A byť mám třeba nějaké nápady, musím se podřídit tomu, proč tady sbor je. A to je nahrávání, koncerty,“ dodává nový sbormistr.

Sbor má také dvě další mladé dirigentky, Karolínu Škápíkovou a Michaelu Steinbauerovou.

Tomáš Pilát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme