Drogy, alkohol a ženy. V češtině vychází první biografie o hudebníku Ericu Claptonovi

Charismatický elegán v saku a s kytarou. Tak známe hudebníka Erica Claptona. Na první pohled by jen málokdo odhadoval, jak pohnuté okamžiky má za sebou. Vše odhaluje životopisná kniha nazvaná Eric Clapton: Motherless Child (v překladu Dítě bez matky), kterou napsal britský novinář a spisovatel Paul Scott. Česky ji teď vydává nakladatelství 65. pole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eric Clapton

Eric Clapton | Foto: Majvld | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0,©

„Před deseti lety vydal Clapton svojí autobiografii, takže fanouškové byli asi do jisté míry uspokojeni. Uplynulo ale dalších 10 let, a tak bylo zajímavé si přečíst něco z pohledu zvenčí,“ říká o knize šéfredaktor nakladatelství 65. pole Tomáš Brandejs.

„Není to autorizovaný životopis, což můžeme brát i tak, že se dozvíme víc třeba o Claptonových temnějších stránkách. On sám se zabývá spíše muzikou. Hvězdy jeho formátu příliš nezajímá, co se o nich píše, či jaké o nich vycházejí knihy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové knize Eric Clapton: Motherless Child mluvila se šéfredaktorem nakladatelství 65. pole Tomášem Brandejsem redaktorka Klára Fleyberková

Autor knihy, novinář Paul Scott je Claptonův celoživotní fanoušek. Jak ale říká vydavatel knihy Tomáš Brandejs, servítky si příliš nebral.

„Přiznám se, že jsem si při čtení několikrát říkal, že Scott opravdu rozebírá jeho soukromí tak, že by to až bylo Claptonovi nepříjemné. On sám ve své autobiografii mluví hodně otevřeně, ale pochopitelně se nevidí moc objektivně,“ popisuje vydavatel.

O zajímavosti v Claptonově životě neměl autor nouzi. Hudebník žil typickým rockerským životem, ke kterému patří drogy i sex. Už jeho dětství bylo složité. Vychovávala ho babička, svou vlastní matku považoval za sestru. Na to také odkazuje název biografie.

Otce Eric Clapton nikdy nepoznal, ale jak bylo jeho zvykem, napsal o něm písničku nazvanou My Father's Eyes.

„Na něm je zajímavý ten kontrast vyrovnaného bluesmana k jeho bouřlivému soukromí. Byl závislý na drogách a na alkoholu. Jeho vztah k ženám byl chvílemi katastrofální. Kniha se proto pohybuje až na hranici bulváru,“ dodává Brandejs.

Překlad biografie o Ericu Claptonovi vychází v Česku vůbec poprvé.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme