Egyptský zpěvák oslavuje ve svých písních každý režim. Od Mubáraka po Sísího

Jsou umělci, kteří se přizpůsobí každému politickému režimu a pějí chválu tomu, kdo je zrovna u moci. Platí to například i v Egyptě. Lidový zpěvák Šaabán Abd ar-Rahím kdysi opěvoval vládnoucí kruhy prezidenta Husního Mubáraka. Později složil oslavné písně na egyptskou revoluci v roce 2011. Dnes nešetří chválou současného prezidenta Abd al-Fattáha Sísího.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci Abd al-Fattáha Sísího oslavují na káhirském náměstí Tahrír vítězství v prezidentských volbách

Příznivci Abd al-Fattáha Sísího oslavují na káhirském náměstí Tahrír vítězství v prezidentských volbách | Zdroj: Reuters

„Nenávidím Izrael, já tak nenávidím Izrael,“ začíná song, kterým Šaabán Abd ar-Rahím v roce 2000 prorazil do nejvyšší ligy egyptského showbusinessu. Písní reagoval na tehdejší druhou palestinskou intifádu.

Tohoto žehlíře prádla z lidového káhirského předměstí bylo rázem slyšet ze všech autorádií taxikářů a řidičů veřejných mikrobusů. „Miluji Husního Mubáraka, protože je to velká hlava,“ zpívá dále Šaabán ve svém 14 let starém přelomovém kousku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svéráznou osobnost egyptského lidového zpěváka Šaabána Abd ar-Rahíma přibližuje blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macaháček

Texty mu píše Islám Chalíl, učitel arabštiny na jedné provinční základní škole. Mísí se v nich pochlebování mocným s vyslyšením aktuálních nálad egyptské veřejnosti. Všechny písně mají tentýž primitivní melodický základ, mění se jen rovněž nepříliš sofistikovaný text.

Po egyptské revoluci už to vypadalo, že Šaabán zamířil do propadliště dějin. Nástup generála Sísího k moci v něm ale zažehl nový tvůrčí apetit. „Kdybychom byli všichni jako Sísí, nebáli bychom se ničeho. Má geniální nápady, je to opravdový chlap a všichni za ním stojí,“ zní v jednom z novějších Šaabánových kousků.

Novému prezidentovi, kterého opěvuje stejně, jako kdysi Husního Mubáraka, odpouští i bolestivé výpadky elektřiny, které letos v létě pocítila většina egyptské populace: „Elektřina pořád vypadává, je nesnesitelné vedro, 20 hodin bez proudu, čtyři hodiny to běží. Ale pro Sísího oči to Egypťané vydrží!" zpíval letos v létě Šaabán.

Neúnavný glosátor

Zatím posledním songem dal jasně najevo, že se nemíní vzdát ani glosování mezinárodní politiky. „Erdogane, dej si panáka," vyzývá tureckého islamistického prezidenta, známého kritika egyptského Sísího.

„Financoval jsi Islámský stát, který zničil Sýrii a teď jde i proti tobě. Celý svět ví, že ty, Amerika a Katar jste trojúhelník terorismu,“ má ve své nejnovější písni jasno egyptský lidový zpěvák.

O budoucnost jeho specifického žánru přitom nemusí mít fanoušci zřejmě žádnou starost. Sedmapadesátiletý Šaabán s těžkým zlatým řetězem kolem krku je znovu při síle a navíc, jeho syn Chamís už věrně kráčí v jeho stopách.

Štěpán Macháček, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme