Festivalový průvodce: Creepy Teepee

9. červenec 2010

Kutná Hora opět přivítá unikátní hudební festival Creepy Teepee. Výjimečná hudební událost proběhne od 15. do 18. července na nádvoří a zahradě Jezuitské koleje, v sídle galerie GASK. Radio Wave bude stejně jako loni u toho, připravujeme pro vás vysílání z festivalu, reportáže, videa a fotogalerii.

Festival Creepy Teepee, který proběhl vloni vprostřed letní prázdninové pohody, byl jako blesk z čistého nebe. V době, kdy se čeští promotéři bojí nabízet alternativnější kapely na zavedené české festivaly a radši jim pořádají samostatné klubové koncerty, se náhle v Kutné Hoře zjevil téměř týdenní happening, který bez kvalitativních kompromisů představil současnou, především americkou, špičku popové avantgardy. Po dobré zprávě z loňského roku přichází další – Creepy Teepee nebyl pouze krátkodechý jednorázový výkřik do tmy, ale má v letošním roce své plnohodnotné pokračování.

PODÍVEJTE SE TAKÉ: Ohlédnutí za GASK Artfest Creepy Teepee 2009VIDEO: GASK Artfest Creepy Teepee - čtvrtekVIDEO: GASK Artfest Creepy Teepee - sobota

Letošní program Creepy Teepee není roztažen do celého týdne, a tak si tentokrát můžete vzít dovolenou pouze v pátek a od čtvrtečního večera 15. července vplout plně do děje na nádvoří Jezuitské koleje, kde se koncerty odehrají. I tentokrát v line-upu hrají prim kapely a projekty americké provenience. Dramaturgie tak zůstává ve své nekompromisnosti konzistentní. Chybět nebude ani výtvarná složka v podobě Videokempu – přehlídky současného videoartu a afterparty v klubu Česká 1.POSLECHNĚTE SI: Rozhovor o festivalu Creepy Teepee s hlavním kurátorem GASKu Ondřejem Chrobákem

02091074.jpeg

Zpátky ale k hudbě, která tvoří gró celého festivalu. Letošní ročník sice nedisponuje tak zavedenými jmény, jakými se chlubil loňský nultý ročník, přesto má stále co nabídnout. Asi největším pojmem, po odřeknutí Clues a Neural Milk Hotel, jsou These Are Powers. Jejich jádro tvoří bývalý basák slavných Liars Pat Noecker. Jeho současná kapela má na rozdíl od rockověji napřímených Liars mnohem eklektičtější zásah. Můžete tedy čekat jak punkový nášup, tak lepivý elektro pop v nečekaných kombinacích. Po výborně přijatém koncertu tria před dvěma roky, v rámci pátých narozenin AM180, se máme rozhodně na co těšit.

02091076.jpeg

Další kapelou, která si zaslouží naši speciální pozornost, je trio Male Bonding. Svěřenci prestižní stáje Sub Pop jsou kamarádi Lovvers, to znamená, že od této anglické trojice můžeme očekávat především punkové lo-fi sypačky. Jak ale zdůrazňují nadšené recenze na jejich letošní debutovou desku Nothing Hurts, vypalovačky s visačkou Male Bonding mají snahu inteligentně přeskakovat žánrové plůtky k math-rocku nebo zasněnějšímu indie rocku.

02091084.jpeg

Další kapelu, kterou už znáte z vysílání Radia Wave, jsou Vivian Girls. Dívčí trojice je synonymem lo-fi rocku v nejkrystaličtější podobě. Obě kratičké desky, které dámy doposavad vydaly, rozdělily posluchače na maximálně nadšené fanoušky a stejně zásadně otrávené odpůrce. Jejich kytarovými stěnami pokrytá tvorba je plná naivity poloviny devadesátých let, říznutá znechucením riot girrrls odporu následovnic z devadesátek, jakými byly Hole nebo L7.

00992312.jpeg

Z trochu jiného klobouku než Vivian Girls tahá své nápady jednočlenný projekt Toro Y Moi. Jeho elektronické kouzlení si rádo pohrává s předtočenými samply, melancholickými náladami a hlukovým smetím, které může připomenout například Gonja Sufiho nebo Flying Lotus. Na rozdíl od nich se ale vystudovaný grafik Chazwick Bundick soustředí na atmosféru jednotlivých kompozic nesoucí sluncem zalitou atmosféru domovské Jižní Karolíny. Pokud máte tento druh muziky rádi a doposavad jste neslyšeli letošní debut Toro Y Moi pojmenovaný Causers of This , pak byste tak měli neprodleně učinit.

Podobně sluníčkově působí ve své čerstvé tvorbě i nenápadná písničkářka Nicole Schneit, vedoucí zajímavého tria Air Waves. To otestovalo české publikum v únoru a pro velký úspěch se vrací do Evropy po pár měsících znovu. Air Waves ve svých písničkách nenabízí avantgardní nebo exotická dobrodružství, ale smazává hranice mezi indie rockem a prostým písničkařením.

01083404.jpeg

Z dalších vystupujících ještě nesmíme zapomenout na temného popaře Former Ghosts, který si tyká jak s Xiu Xiu, tak se Zola Jesus, partnerskou, plně v psychedelicko-bluesové lázni namočenou dvojici Moon Duo, pokračovatele odkazu Suicide – trojici Silk Flowers, coldwave dvojku Tearist nebo Paříží ovoněnou akustickou romanci Chrise Garneau. A to jsme se nezmínili o polovině dalších zajímavých muzikantů, které můžete najít na stránkách festivalu www.creepyteepee.com.

Možná v letošním roce Creepy Teepee nenajdeme v line-upu tak velké hvězdy mladé indie scény, jako byli v loňském roce Fuck Up, Health nebo Owen Pallett. Na druhou stranu se v letošním programu možná skrývá více tajných klenotů, které se mohou stát příjemnými objevy domácích fanoušků. Osobně přeji organizátorům dobré počasí a dostatek zvídavých fanoušků, aby v loňském roce dobře započatá práce zapustila trvalé a pevné kořínky.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.