Gifts From Enola – metal rozpuštěný v post rocku

3. září 2010

Čtyřicetitisícový Harrisonburg v severní části Virginie je známý jako univerzitní městečko, ale ještě nedávno také jako středisko výroby pervitinu pro východní pobřeží Spojených států.

Před pěti roky se zde sešla parta studentů, kteří bez zásadnějších ambicí začali hrát muziku, která je bavila už jako posluchače. To znamená instrumentální post rock a metal. Na svět se nenápadně přišourali Gifts From Enola, kteří to nakonec dotáhli asi dále, než původně jednotliví členové tušili a plánovali.

Andrew Barnes a Nate Dominy jsou dlouholetí kamarádi, a když přibrali do Gifts From Enola po pár měsících zkoušení další spoluhráče, začal jim pod rukama krystalizovat tvar první desky, kterou si pánové vydali vlastním nákladem. Album Loyal Eyes Betrayed The Mind se stalo lokálním překvapením a portál TheSilentBallet.com ho označil za desku měsíce. Čtveřici evidentně šlo o to, zvládnout základní postrockové postuláty instrumentálních ikon, jako jsou Mono, Labradford nebo Godspeed You! Black Emperor, a po vzoru Pelican melancholické postupy přibrousili hrubými kovovými hoblinami.

02133401.jpeg

Tehdy začínajícímu labelu The Mylene Sheath se Gifts From Enola hodili do krámu a ze společné kooperace profitují oba subjekty dodnes. Vydavatelství nejdříve dalo znovu vydanému debutu možnost představit se širšímu publiku a posléze vydalo partě, ke které se připojil klávesák Tim Skirven, dospělejšího následovníka From Fathoms. Pětice na ní nenahrála písničky stylem „výjezd z tiché zátočiny, vrstvení kytar a na konci zlom do táhlého monumentálního refrénu“, ale připravila svým posluchačům mnohem rafinovanější porci muziky. Gifts From Enola na druhé desce dokázali, že umí napsat i ostřejší rockový kvapík, ale také ubrat plyn v duchu temnějších progresivistů Porcupine Tree. Navíc přibrali do skladeb akustické strunné instrumenty, řadu elektroniky a samplů a nakonec na desce představili i první plně vokální track Resurface. Pětice po vydání alba vyrazila na několikatýdenní turné po celých Státech přebudovaným školním autobusem s pohonem na rostlinný olej.

Šňůra koncertů byla posledním příspěvkem klávesáka Tima do společného života kapely. Po jeho odchodu se Gifts From Enola natrvalo vrátili ke svému čtyřčlennému složení. Absence černobílých klapek je slyšet i na zatím poslední eponymní desce, která dýchá rockovějším duchem. Méně experimentuje, méně hraje na metalovou notu, přesto se ve výsledku přibližuje spíše debutu než druhé řadovce. Čtveřice se poprvé odhodlala propagovat svoji novinku nejen v Severní Americe, ale část turné odehraje také v Evropě. Je potěšující, že jednou ze zastávek bude i A-Club ve Slavičíně a pražská Sedmička. Pokud máte rádi Caspian nebo God Is An Astronaut, neměli byste na jednom z koncertů rozhodně chybět.

02133410.jpeg

Gifts From Enola18. září A-Club, Slavičín, 20. září 007, Praha

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio