Hladovějící v Sahelu zachránil před 30 lety hit, napsali ho Jackson a Richie

Když se na jednom projektu sejdou dva skvělí hudebníci - Michael Jackson a Lionel Richie, je téměř jisté, že z toho bude hit. Přesně to pomohlo zachránit před třiceti lety nejeden lidský život před hladomorem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dlouhá období beze strážek mají v africkém Sahelu katastrofální následky

Dlouhá období beze strážek mají v africkém Sahelu katastrofální následky | Foto: NATO

Text písně We Are the World napsali Lionel Richie a Michael Jackson jen pár měsíců poté, co africké země v pásu Sahelu zasáhla obrovská sucha a následný hladomor. Denně v oblasti umíraly tisíce lidí. Hudebníci se na bezvýchodnou situaci rozhodli upozornit, tak jak uměli - písní.

Ačkoli jsou přední hvězdy americké pop music obvykle vidět bok po boku spíše při udílení hudební cen, v roce 1985 si daly dostaveníčko v nahrávacím studiu. Výsledkem společné snahy desítek interperetů je dnes již legendární píseň We Are the World. Dnes je tomu přesně 30 let, co vyšla jako singl.

Píseň byla nahrána v noci z 28. na 29. ledna, kdy se v Los Angeles vyhlašovaly americké hudební ceny. Byl to jediný termín, kdy mohly desítky amerických zpěváků a zpěvaček dorazit na jedno místo ve stejný čas. A tak se k mikrofonu kromě Michaela Jacksona a Lionela Ritchieho postavily i další hvězdy. Nechyběly mezi nimi Diana Ross, Tina Turner, Bob Dylan či Cindy Laupher.

Charitativní singl, který vyšel původně v nákladu 800 tisíc kusů, se vyprodal během tří dnů. V následujících týdnech se píseň stala nejúspěšnější skladbou od dob Imagine od Johna Lennona.

Nakonec se prodaly miliony kopií, které vydělaly miliony dolarů, pro hladovějící v Sahelu. O čtvrt století později pomáhala píseň znovu. Tentokrát pod taktovkou herce Jamieho Foxe. Ve stejném nahrávacím studiu se sešlo na 70 zpěváků s cílem pomoci obyvatelům ostrova Haiti, který zle zničilo zemětřesení.

Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme