Houslista Špaček stále čeká na své housle. Zabavili mu je ruští celníci na Uralu

Český houslový virtuos Josef Špaček stále nemá své housle. Minulý týden je zabavili ruští celníci na letišti Kolcovo u uralského Jekatěrinburgu. Špaček je koncertním mistrem České filharmonie. Minulý týden koncertoval na festivalu Euroasie, který organizovala Sverdlovská filharmonie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Špaček

Josef Špaček | Foto: Pražské jaro

Špačkovy housle jsou z roku 1855 a vyrobil je Jean-Baptiste Vuillaume, jeden z nejlepších francouzských houslařů. Jejich cenu ruští celníci odhadli na v přepočtu 5,5 milionu korun.

„Je to velmi drahý, cenný nástroj. Já jsem si ho vybral za tři minuty, potom, co jsem na ně hrál poprvé. Strašně se mi líbily, zvuk byl krásný. Našel jsem je zrovna, když jsem zkoušel stradivárky,“ popsal Špaček v Show Jana Krause.

Přehrát

00:00 / 00:00

Housle v odhadované ceně 5,5 milionu korun zabavili ruští celníci českému houslistovi. Údajně je neuvedl v celním prohlášení

Ruští celníci chtějí doložit dokumenty k houslím, aby bylo zřejmé, že skutečně patří Josefu Špačkovi. Celá peripetie vznikla podle tamních úředníků proto, že houslista při příjezdu do Ruska neuvedl nástroj v osobním celním prohlášení.

Housle jsou nyní na expertize, aby se prokázalo, že jsou to ty, za které je Josef Špaček vydává. Mluvčí ruských celníků postup úřadů vysvětlil tím, že už se staly případy, kdy podvodníci dovezli do Ruska cenné nástroje, ty vyměnili za cennosti, které potom vyvezli ze země.

Houslista Špaček zůstává v Rusku, dokud se situace nevyřeší. Potvrzuje to vyjádření jeho generálního manažera Jeroena Tersteega.

„Pan Špaček udělal několik opatření, aby se problému vyhnul. Zůstává v Rusku, dokud se situace nevyřeší, a plně spolupracuje s tamními úřady. Žádné další komentáře teď poskytovat nebude,“ uvedl Tersteeg.

Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme