Houslista Šporcl debutoval ve slavné newyorské koncertní síni Carnegie Hall

Český houslista Pavel Šporcl si do newyorské Carnegie Hall přivezl vše potřebné - modré housle, zlatou vestičku a poutavý přednes. Ve slavné koncertní síni vystupoval vůbec poprvé a publikum ho odměnilo bouřlivým aplausem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

houslista Pavel Šporcl

houslista Pavel Šporcl | Foto: Petra Čechová

Vystoupení na pódiu prestižní Carnegie Hall, kde před ním vystupovali nejslavnější světoví hudebníci, bylo pro houslistu Šporcla splněným snem. „Je to důležité pro kariéru jako takovou. Hrát v Carnegie je opravdu zážitek. Hraju s americkým orchestrem pro americké publikum. Ale já jsem si to přijel především užít,“ popsal.

Pracovitost, píle a roky tvrdé práce ho dovedly až k sólovému vystoupení, při kterém ho v Carnegie Hall doprovodil symfonický orchestr Nové Anglie. A to zhruba dvacet let poté, co o podobném okamžiku jen snil a proháněl se nedaleko síně na kole coby posluchač slavné hudební akademie Julliard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Houslista Pavel Šporcl si poprvé zahrál ve světoznámé koncertní síni Carnegie Hall. S jakými pocity do USA přijel? Zjišťovala zpravodajka Lenka Kabrhelová

Jeho někdejší učitel, japonský houslista Masao Kawasaki, svého studenta pochválil za perfektní provedení Mendelssohnova Houslového koncertu a za výjimečný technický i muzikální talent.

Americké publikum mělo možnost pokochat se zvukem modrých houslí, které Pavla Šporcla proslulého neortodoxním přístupem a snahou přivést ke klasické hudbě nové posluchače doprovázejí už deset let. Proslulý šátek ale protentokrát zůstal v kufru.

„Říkal jsem si, že se přece jen šátek do té Carnegie Hall úplně nehodí. Hraju ale v takové zlaté vestičce, takže ten outfit nebude černobílý. Něco z toho svého looku tady budu mít,“ dodává Pavel Šporcl.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme