Islandská zpěvačka Björk slaví padesátiny. První album vydala před 38 lety

Letos se na festivalu Colours of Ostrava objevila na podiu s maskou, která jí kryla celý obličej. Po dobu vystoupení ji nesundala. Islandská zpěvačka Björk, která dnes slaví padesátiny, neustále překvapuje. První desku vydala v roce 1977. V islandštině na ní zpívá dětské písničky a přidala i hit skupiny Beatles. Celou svou kariérou se snaží propojovat pop s experimentální hudbou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Björk

Björk | Foto: Universal Music

Pro publicistu Jiřího Špičáka je Björk jednou z nejdůležitějších postav světové hudební scény.

„Björk je člověk, který za posledních 20, možná 25 let vstoupil do aktuální popkultury skoro nejvýrazněji, protože se jí daří dost unikátním způsobem propojovat právě popovou hudbu s tou, která má trochu větší ambice a čerpá ze současné elektroniky nebo třeba z klasické hudby,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Padesát let dnes slaví islandská kouzelnice se zvuky zpěvačka Bjork. Její tvorbu připomněl Radek Kříž

Mimo letošního koncertu v Ostravě byla Björk zřejmě nejblíž českému publiku v roce 2000. To si zahrála postavu slepé československé emigrantky Selmy ve filmu Larse von Triera Tanec v temnotách.

Ve snímku snila o tom, že jejím otcem je Oldřich Nový. A ve snu si s ním taky zazpívala.

„To, že vystoupila v hlavní roli v tomto filmu a zároveň se podílela i na soudtracku, je věc, která jí možná pomohla získat zase trošku víc fanoušků, jinou část publika.“

„Zároveň když sledujeme její umělecký život, tak to byl naprosto logický krok,“ dodal Jiří Špičák.

Björk i v roce svých padesátin dále překračuje hudební hranice. Tento měsíc vydala album svých písní v úpravě pro symfonický orchestr a navíc začala bojovat proti devastaci islandské přírody.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme