Jiří Bělohlávek zůstává. S Českou filharmonií podepsal smlouvu na šest let

Šéfdirigent a umělecký ředitel Jiří Bělohlávek povede Českou filharmonii dalších šest let. Smlouvu podepsal v neděli v Prezidentském salonku Rudolfina. V čele nejznámějšího tuzemského orchestru stojí už čtyři sezony. Ve funkci by tak měl setrvat až do sezony 2021/2022. Generální ředitel ČF David Mareček po podpisu novinářům řekl, že prodloužení smlouvy považuje za zásadní pro zachování kontinuity umělecké práce orchestru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Bělohlávek

Jiří Bělohlávek | Zdroj: ČTK

Nejlepší český dirigent současnosti, Bělohlávek, podle Marečka výrazně pozvedl domácí i mezinárodní renomé filharmoniků a podařilo se mu nastolit příjemnou a tvůrčí atmosféru.

"Vnímám a přijímám nabídku pokračování mé činnosti v čele orchestru České filharmonie jako výraz obecného uznání naší společné práce uplynulých čtyř let," reagoval Bělohlávek. Za tu dobu přivedl orchestr na důležitá světová pódia a uskutečnil s ním řadu oceňovaných nahrávek, naposledy Slovanské tance Antonína Dvořáka.

Další "cesta" s filharmoniky bude neméně namáhavá a náročná jako ta předchozí, řekl Bělohlávek. Pokud ale budou přesvědčeni o pevné vůli a dokonalé koncentrované umělecké práci, přinese to výsledky.

Bělohlávek je neúnavným propagátorem české hudby nejen na českých pódiích, ale i v zahraničí. Několik let jako šéfdirigent úspěšně vedl mimo jiné i londýnský Symfonický orchestr BBC.

Jiří Bělohlávek podepsal s Českou filharmonií smlouvu na dalších šest let. | Foto: ČTK

Mareček považuje Bělohlávkův nástup k České filharmonii v roce 2012 za souhru šťastných okolností, které ovlivnila i podpora zřizovatele, ministerstva kultury.

"Začátek byl po dlouhém období nestability, takže se všichni k němu upínali s radostným očekáváním, že něco začne. Kolegové z managementu a já jsme si už tehdy lámali hlavu, jestli se podaří pana šéfdirigenta udržet i další období," řekl Mareček po podpisu smlouvy, který provázela hlasitá ozvěna novoročního ohňostroje z Letné.

Vedení orchestru si podle Marečka přálo, aby spolupráce trvala deset let. "To se dnešním dnem symbolicky naplňuje a já za to děkuji," dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme