Jiří Suchý zpíval pro nevidomé děti, dostaly také noty v Braillově písmu

Zrakově postižené děti ze školy Jaroslava Ježka na pražských Hradčanech dostaly noty v Braillově písmu. Netradiční mikulášskou besídku zorganizovalo hudební nakladatelství Českého rozhlasu, které připravilo i koncert Jiřího Suchého a Pavlíny Filipovské. Akci pořádá už přes deset let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncert pro nevidomé, Jiří Suchý

Koncert pro nevidomé, Jiří Suchý | Foto: Filip Jandourek

Zpěvačka Pavlína Filipovská zazpívala na koncertě výběr svých největších semaforských hitů.

Písničky divadla Semafor patří dnes už ke klasice, prakticky zlidověly. Zpěvák a ředitel divadla Semafor Jiří Suchý, který přišel nevidomým dětem noty také předat, si prý nikdy nemyslel, že by mohly mít takový úspěch.

„Psali jsme si to s Jiřím Šlitrem pro potěšení. Viděli jsme, že je o to zájem, tak jsme to zpívali i veřejně, ale nijak jsme v to nekladli žádné veliké naděje. Po létech jsme teprve žasli,“ vzpomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český rozhlas obdaroval nevidomé děti. Připravil pro ně koncert Jiřího Suchého a Pavlíny Filipovské, a také noty v Braillově písmu. Více Eva Rajlichová

Hudební nakladatelství Českého rozhlasu pořádá setkání v prostorách školy Jaroslava Ježka na pražských Hradčanech pravidelně každý rok. Děti si také dopředu nastudují některou ze skladeb svých hostů.

„Jsem nesmírně rád, že jsme našli spolupráci v knihovně Karla Emanuela Macana, kde nám vyšli velmi vstříc. Na tisku not je nejdražší matrice, takže je dobré, že potom, když už někdo má o noty zájem – z celé republiky, v současné době i na Slovensku – posíláme je zadarmo,“ popisuje redaktor Českého rozhlasu Jiří Dohnal.

Letošní hosté byli příjemným překvapením pro nevidomého Jana. Přestože je mu teprve 17 let, písničky ze Semaforu dobře zná.

Koncert pro nevidomé | Foto: Filip Jandourek

„Nejvíce se asi těším na velkou legendu, na pana Suchého. Jsou to písničky, které dříve poslouchala moje babička, takže když jsem byl malý, hrály kazety ze Semaforu a já jsem si ty písničky strašně oblíbil. Nejraději mám Marnivou sestřenici, to je pěkná písnička,“ svěřuje se.

V předchozích letech připravilo rozhlasové nakladatelství pro nevidomé děti předvánoční setkání třeba se Spirituál kvintetem, Jaroslavem Uhlířem nebo Václavem Neckářem.

Eva Rajlichová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme