Khamoro v Plzni nabízí gypsy jazz z Francie, Věru Bílou i symbolický dort

Koncerty romských kapel z celého světa, taneční workshopy i odborné semináře a konference. To všechno nabízí největší romský festival na světě Khamoro. Po Praze už včera začal i v Plzni, kde je součástí programu Evropské hlavní město kultury 2015. Dnes budou mít lidé možnost v rámci festivalu slyšet špičkového jazzového kytaristu Angela Debarre, ve čtvrtek pak třeba Věru Bílou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angelo Debarre

Angelo Debarre | Foto: Oficiální web Angela Debarre

V úterý nabídl festival v centru Plzně výtvarné workshopy, výuku tradičních romských tanců a lidé si mohli také poslechnout vyprávění romských pamětníků.

Mezi vypravěči byla také Ilona Ferková z Rokycan, která si pro posluchače připravila i povídky. „Mým takovým snem je, aby Romové hodně četli romsky, aby nezapomněli náš jazyk,“ poznamenala vypravěčka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plzeňské části festivalu Khamoro natáčela redaktorka Jana Kosová

I přes chladné počasí přilákal úterní program stovky lidí.

V dalších dnech bude patřit k největším lákadlům festivalu hudba. Dnes je na programu Buena Vista Club s jedním z nejlepších romských kytaristů současnosti Angelem Debarre z Francie.

Ve čtvrtek pak plzeňský festival vyvrcholí koncertem na náměstí Republiky, kde zahrají Věra Bílá a Kale, ruští Ilo a Mahala Rai Banda z Rumunska.

Khamoro je největším a nejznámějším profesionálním romským festivalem na celém světě. Slovo Khamoro pochází z romštiny a znamená „sluníčko“. V Praze pořádá festival organizace Slovo již od roku 1999. Loni poprvé festival zamířil i mimo metropoli, konkrétně do Plzně. V Plzni se festival koná i letos, a to ve dnech 26. až 28. května, v Praze trvá od 24. do 30. května.
Zdroj: www.khamoro.cz

Ještě před tím se však na náměstí objeví obří, pětisetkilový dort. „Tento dort by měl znázorňovat složitou cestu Romů,“ uvedla za organizátory festivalu Soňa Kalejová.

Dort bude k jídlu a bude v tom podle Kalejové pro Romy i jistá symbolika. „Aby aspoň kousek ochutnali důstojného života,“ řekla.

Ochutnat dort, na jehož výrobu padne přes 100 kilogramů mouky a tři tisíce vajec, bude moci asi tisíc lidí.

Jana Kosová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme