Kulturní festival v dánském Aarhusu přilákal 300 tisíc lidí. Na policistu téměř nenarazíte

Dánské přístavní město Aarhus se na deset dnů změnilo v kulturní centrum Skandinávie. Každoroční svátek pouličního umění, hudby a jídla přilákal na východ Jutského poloostrova přes 300 tisíc návštěvníků. I tak se festival pod patronátem dánské královny obešel bez výrazných bezpečnostních opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve stanech se popíjí i hraje. Živá hudba je základním pilířem festivalu

Ve stanech se popíjí i hraje. Živá hudba je základním pilířem festivalu | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Velké náměstí před katedrálou v Aarhusu se proměnilo v blízkovýchodní trh. Voní tu falafel a šauarma, na zemi jsou rozložené perské koberce. O kousek dál baskuje dánský umělec a irská kapela. Jsou tu akrobati, žongléři, lidé z celého světa. Kdo tu naopak úplně chybí, jsou policisté. A všímá si toho i student Clément, který do Dánska přijel z Paříže.

„Kvůli teroristickým útokům ve Francii jsou teď policisté a vojáci úplně všude, hlavně v Paříži. Tady v Aarhusu na policistu nenarazíte, a to jsou ulice plné lidí. A přesto se tu cítím bezpečněji než v Paříži, kde jsem obklopený vojáky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V Aarhusu natáčel Matěj Skalický

Ulice v okolí bulváru Frederiksgade jsou přeplněné, vyhrávají tu pouliční umělci, lidé vysedávají v ulicích, pijí pivo, debatují. Přestože je festival téměř u konce, policie je stále v pohotovosti, ale návštěvníci to ani nepostřehnou.

„Samozřejmě víme o teroristických útocích v Evropě. Jsme v kontaktu s policí a bezpečnostní službou. Vždy ví, kde se co se děje a kde je nejvíc lidí. Na některých místech máme bezpečnostní službu. Dřív jsme měli problémy s násilím a kriminalitou, ale to změnilo. Teď už to není problém, ale je to samozřejmě něco, na co je třeba se připravit,“ říká mluvčí festivalu Jonas Barfoed.

Organizátoři jsou přesvědčeni, že víc policistů v ulicích automaticky neznamená větší bezpečí pro návštěvníky. Festival letos navštívilo přes 300 tisíc lidí a policisté nezaznamenali žádné vážné prohřešky.

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme