Legenda české kytary slaví 90. Jiřího Jirmala od hraní neodradila ani nehoda

Jiří Jirmal je nejenom přední český kytarista, hudební skladatel, publicista a pedagog, ale taky amatérský fotograf, modelář a sběratel hraček. Za svou kariéru vydal několik alb, věnuje se jazzu i interpretaci vážné hudby, roky učil na Pražské konzervatoři a napsal řadu publikací. Tento ledendární kytarista slaví 90. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Profesor Jiří Jirmal

Profesor Jiří Jirmal | Foto: www.jirmal.com

Kdo někdy chodil do lidušky na kytaru, určitě si pamatuje oranžovou knihu Škola hry na kytaru pro začátečníky.

Familiérně se jí říkalo Jirmal. Autorem této nejpopulárnější kytarové příručky je totiž právě Jiří Jirmal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Jirmal slaví 90. narozeniny. Patří mezi přední české kytaristy

Cestu ke své celoživotní vášni si Jiří Jirmal našel už jako dítě. Tehdy žil se svou početnou rodinou v malém pokoji na pražské Malé Straně.

Jak sám vzpomíná, neměli doma ani gramofon ani žádný hudební nástroj. Přesto si prý hudbu už tenkrát oblíbil.

„Já jsem přijímal tu hudbu z ulice, byly průvody. Když jsem chodil do Sokola, velice často jsme chodili po Praze z nějakého důvodu někam cvičit a vždycky byla dechovka a mně se to tak strašně líbilo, jak se při tom pochodovalo. A ve většině parků vždycky hráli nějakou muziku a já jsem je zbožně poslouchal,“ popisuje Jiří Jirmal.

I když ho rodiče od dráhy profesionálního muzikanta zrazovali, stejně se touto cestou vydal.

Po neúspěšných pokusech o studium gymnázia a průmyslové školy ho nakonec jeho přítel nasměroval tím správným směrem.

Chtěl jsem hrát jazz

„Evžen Illín studoval kompozici na Pražské konzervatoři a přemlouval mě, abych začal studovat taky na konzervatoři, protože já jsem na to vůbec z počátku nemyslel," vyprávěl před lety v Českém rozhlase Jiří Jirmal a dodal:

„Chtěl jsem hrát jen to, co jsem uměl. A to, co jsem chtěl, to byl jazz. On do mě tak dlouho hučel, až jsem se dal, udělal jsem přijímací zkoušky, byl jsem přijat a vystudoval jsem konzervatoř a nelituji toho.“

Na konzervatoři nakonec na dlouhou dobu zůstal i jako pedagog a brzy začal pro své studenty vydávat notovou literaturu pro kytaru. Jeho úspěšnou kariéru ale v 60. letech poznamenala vážná autonehoda.

„Já jsem byl rok v podstatě v gypsu. Dopadlo to dobře, ale nemohl jsem už nikdy hrát tak, jak jsem hrával dřív. Ale já jsem se to naučil během let, čili hraju naprosto normálně s tím, že nemůžu používat pouze jeden prst a ten palec mi právě nahrazuje ten druhý spoluhráč,“ popisuje Jiří Jirmal.

„Prostě hraju všechno ve dvou kytarách. Tu levou za mě hraje ten druhý vždycky, já hraju to, co je nahoře. To hraju naprosto dobře, to se mi hraje výborně,“ dodává Jirmal.

Ani vážné zranění mu tak nezabránilo v jeho celoživotní vášni a Jiří Jirmal se v koncertních sálech objevuje dál.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme