Lenka Dusilová a Američanka Tenday Kumba propojují v NY kulturu obou zemí

Dva umělci ze dvou různých zemí, dvou odlišných kultur, ale společně v jednom představení – právě takový experiment podniklo České centrum v New Yorku. V novém projektu se rozhodlo propojit známé české a americké hudebníky a tanečníky. Jako první se za oceán vydala zpěvačka, několikanásobná držitelka cen Anděl Lenka Dusilová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvačka Lenka Dusilová

Zpěvačka Lenka Dusilová | Foto: Jana Chládková | Zdroj: Český rozhlas

Hudba a tanec k sobě patří nehledě na dobu, žánr i kulturu, kde se představení odehrává. To, že je možné vést spolu dialog i přes odlišný jazyk a prostředí, ve kterém vyrostly, v New Yorku potvrdily dvě umělkyně z opačných břehů Atlantického oceánu - česká hudebnice Lenka Dusilová a newyorská tanečnice a jazzová zpěvačka Tenday Kumba.

„Myslím, že jsme si hodně sedly. Je to veliký, krásný kontrast. Tenday je Američanka, která na sobě strašně maká, je velice pilná, hodně toho dělá,“ chválí kolegyni Lenka Dusilová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražské efekty, newyorskou spolupráci zpěvaček Lenky Dusilové a Tenday Kumby představila zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

„Aby se prosadila, tak musí makat mnohem víc. Ten kontrast s Čechy je pro mě silný. Jak má ona v sobě optimismus, já mám takovou tu českou povahu věci hodně negovat, nebo vidět je černě.“

„Tak tam se to jakoby střetává a je hrozně fajn s takovými lidmi dělat,“ doplňuje Dusilová.

Malý zázrak

Spolupráci si pochvaluje i Tendayi Kumba. Představení, které vzniklo během pouhých pár dnů, obě umělkyně označují za malý zázrak.

Jak Tendayi vysvětluje, na počátku byly emaily s nápady, úryvky hudby a choreografie, to pravé kouzlo nastalo ale až tady v New Yorku během intenzivní pětidenní práce na představení, které je o propojování různých světů.

A o tom jak si zachovat optimismus tváří v tvář často chmurné realitě.

„Pražské efekty vznikly jako nápad, jak vlastně implementovat myšlenky kulturní diplomacie do praxe,“ říká ředitelka Českého centra v New Yorku Barbara Karpetová.

„Ti lidé v sobě nesou nějaký element kultury, z které přicházejí. Mají možnost spolu spolupracovat, inspirovat se, možnost posunout se někam dál. A to, co vytvoří dohromady, obohatí kultury na obou stranách.“

Představení totiž uvidí diváci nejen v New Yorku a Washingtonu, ale i v Praze, kam se přesune po americké premiéře.

Taxíky v New Yorku | Foto: CC0 Public domain Fotobanka Pixabay

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme