'Možná že jsem snílek, ale nejsem jediný'. John Lennon by se dožil 75 let

Od narození John Lennona – legendárního zpěváka, skladatele, kytaristy, klavíristy i harmonikáře a vůdčí osobnosti skupiny Beatles – uplynulo 75 let. Rodák z britského Liverpoolu a syn námořníka vyrůstal v těžkých válečných a poválečných časech převážně u své tety. Za život, který trval jen 40 let, se John Lennon stal nejen hudební celebritou, ale i světoznámým mluvčím míru a lásky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lennonova zeď. Z benefičního koncertu na podporu lidí trpících roztroušenou sklerózou na pražské Kampě. Mediálním partnerem koncertu byl Český rozhlas Plus

Lennonova zeď. Z benefičního koncertu na podporu lidí trpících roztroušenou sklerózou na pražské Kampě. Mediálním partnerem koncertu byl Český rozhlas Plus | Foto: SKLÁDEJ o.p.s.

I proto vznikla brzy po jeho smrti na pražské Kampě takzvaná Lennonova zeď.

Lidé ji zaplnili kresbami, verši i vzkazy v duchu ideálů svobody. Na mnohokrát přebílené stěně tato tradice pokračovala i po pádu komunistického režimu a trvá dodnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Johna Lennona vzpomínají fanoušci v Liverpoolu, na Kampě i jinde. Slavný britský muzikant by se dnes dožil 75 let. Více Jan Prokeš

„Je to jedno z míst, které jsem chtěl v Praze vidět nejvíce. Samozřejmě kvůli souvislosti zdi s komunismem. Komunisté nutili lidi k přijímání jejich hodnot skrze útlak, tím je chtěli učinit poslušnějšími,“ rozvíjí úvahy o politickém významu Lennonovy zdi v její blízkosti mladý Ir.

„Hnutí 60. let a John Lennon jako jeho přední osobnost jsou pro mě – a jistě nejen pro mě – symbolem toho, že lidé raději sní, než se podřizují. Lennon přece v písni Imagine zpívá: možná že jsem snílek, ale nejsem jediný,“ dodává mladík.

Julia Bairdová hraje na klavír, který patřil jejímu bratrovi Johnu Lennonovi | Foto: Jiří Hošek

Mnohem více fanoušků John Lennona než na pražskou Malou stranu míří do města, kde se narodili Beatles jako lidé i jako skupina – do Liverpoolu. V tamním muzeu Beatles Story je nově k vidění poslední piano, na které zavražděný muzikant hrál v New Yorku až do osudného dne v prosinci 1980.

Rock´n´rollová skupina The Beatles vznikla v roce 1960 v anglickém Liverpoolu. Jejími členy byli John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a od roku 1962 Ringo Starr. Přestože se kapela po deseti letech rozpadla, dodnes patří mezi nejúspěšnější v dějinách.

„Je to Johnovo studiové piano z jeho newyorských časů. John ho měl evidentně moc rád, stěhovalo se za ním z jednoho studia do druhého. U nás doma byl klavír odjakživa, hrávala na něj maminka,“ vysvětluje Lennonova sestra Julia Bairdová.

„John začínal s banjem, možná protože bylo skladnější. Klavír prostě nebyla jeho volba – vždyť byl blázen do rokenrolu, do lidí, jako byl Buddy Holly a další. A ti přece nehráli na klavír,“ dodává.

Piano slavného hudebníka a rebela bude v expozici liverpoolského muzea díky jeho laskavému majiteli ještě nejméně tři roky.

Členové Beatles po rozpadu kapely v roce 1970 | Foto: Český rozhlas

Jan Prokeš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme