Není to záležitost určená lidu, ale zpěv do sebe, říká o tvorbě zesnulého Cohena Vladimír Merta

Po jeho smrti zaplavily sociální sítě soustrastné příspěvky a zármutek vyjádřil i kanadský premiér Justin Trudeau. Tvorba hudebníka a spisovatele Leonarda Cohena přitom nikdy nebyla záležitost určena lidu, říká přední český písničkář a básník Vladimír Merta. Cohen podle něj pochopil, že jeho talent musí sloužit nevysloveným stránkám lidské povahy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leonar Cohen

Leonar Cohen | Foto: Rama, CC BY-SA 2.0 fr

„On nikdy nevyráběl slogany, nereagoval na aktuality. S výjimkou pár hitů na sklonku života byl nepoužitý pro jakoukoli politickou kampaň. Byl věrný svému talentu a naslouchal pozorně prostým lidem kolem sebe,“ popsal Merta ve vysílání Českého rozhlasu Plus Cohenovu činnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na tvorbu zesnulého Leonarda Cohena se písničkáře Vladimíra Merty ptal Vladimír Kroc

„Ne nadarmo jezdil na ostrov, kde si svítil petrolejkou, přes den občas ťukal do stroje, koukal se na moře, večer si brnkal s řeckými rybáři,“ dal příklad.

Cohenův specifický přístup podle Merty ovlivnil i české hudebníky. Takzvané „cohenovky“ prý napsal on sám, Jarek Nohavica nebo Michal Horáček s Petrem Hapkou. „Není to záležitost určená lidu. Je to zpěv do sebe, jogínské dýchání do sebe. Ne nadarmo se tohohle způsobu zmocnil židovský písničkář,“ řekl.

Leonard Cohen si podle mnohých zasloužil Nobelovu cenu za literaturu, kterou letos získal i jiný hudebník – Bob Dylan. „Chladní severští akademici. To je to poslední, co se může dotknout písničkáře,“ dodal Vladimír Merta.

Cohen za svou kariéru natočil 14 alb, poslední vyšlo teprve před třemi týdny. Autor slavných písní jako Suzanne nebo Hallelujah získal mnoho prestižních hudebních cen. K muzice se přitom dostal relativně pozdě, v mládí se snažil prorazit jako spisovatel.

mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme