Nesmíte stát na místě, říká o své kariéře šansoniérka Mireille Mathieu. Vystoupí i v Praze

V neděli večer v pražském Kongresovém centru vystoupí slavná francouzská šansoniérka Mireille Mathieu. Za doprovodu dvanáctičlenného orchestru představí své nejznámější skladby. O vystoupení byl enormní zájem - koncert je už řadu měsíců vyprodaný. Za to, že se i v sedmdesáti letech drží v branži, vděčí ochotě se stále učit, řekla zpěvačka v Paříži zpravodaji Českého rozhlasu Janu Šmídovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská zpěvačka Mireille Mathieu při vystoupení v Moskvě

Francouzská zpěvačka Mireille Mathieu při vystoupení v Moskvě | Foto: Fotobanka Profimedia

Mireille Mathieu nahrála během dlouhé kariéry asi 1200 písní v devíti jazycích. Pochází z Avignonu, kde se narodila jako nejstarší ze čtrnácti dětí v chudé rodině. Vůbec poprvé začala zpívat v kostele.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze v neděli večer vystoupí francouzská zpěvačka Mireille Mathieu. O její kariéře s ní v Paříži mluvil zpravodaj Jan Šmíd

V devatenácti letech se objevila na televizní obrazovce.

Postupem času vystupovala s řadou známých umělců, třeba Frankem Sinatrou nebo Charlesem Aznavourem. I přes veškerý čas strávený na hudebních pódiích tvrdí, že cvičit je třeba neustále.

„Je důležité pořád pracovat s hlasem, i v tomto věku. Je to stejné jako u tanečnic, které musí denně cvičit nebo u sportovců, kteří pořád trénují. Podobnou přípravu vyžaduje i hlas,“ vysvětluje Mireille Mathieu.

Známá šansoniérka žije především hudbou a má ráda své soukromí. Bydlí na pařížském předměstí, na ulicích ji ale fanoušci často nepotkávají.

Zpěvačka Zaz do Prahy přivezla kus Paříže a předvedla jazz, blues i rock

Číst článek

„Už se pomalu připravuji na příští rok, pracuji na nových písničkách a trávím tak většinu času. Ven chodím málokdy. Občas zajdu na večeři do nějaké dobré restaurace, většinou do hotelu Bristol, ale jinak trávím většinu času doma. A když cestuji, tak většinou do Avignonu, odkud pocházím,“ říká.

Vydržet u zpěvu chce Mireille Mathieu co nejdéle. „Nesmíme nikdy zapomenout na své kořeny, odkud pocházíme. Já nikdy nezapomenu na to, jak jsem vstávala ve čtyři hodiny do práce, takže cítím určitou pokoru, jsem ráda, že mohu dělat to, co mám ráda.“

„A jaký mám recept na to, zůstat pořád v branži? Jednoduchý. Musíte se pořád učit. Nesmíte stát na místě. Je to o práci,“ dodává.

Francouzská zpěvačka Mireille Mathieu v lednu roku 1981 | Foto: Fotobanka Profimedia

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme