Obecní dům vystavuje kostýmy pěvkyně Jarmily Novotné. V Česku jsou k vidění poprvé

Než se slavná česká operní pěvkyně Jarmila Novotná vydala na divadelní turné, zabalila si s sebou desítky kufrů s kostýmy. Některé z nich jsou k vidění v Obecním domě v Praze. Právě tady v roce 1946 na prvním poválečném vystoupení v Československu několikrát vyprodala Smetanovu síň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jarmila Novotná v traileru filmu Poznamenaní

Jarmila Novotná v traileru filmu Poznamenaní | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

„Tehdy to bylo tak, že umělec vlastnil kostýmy sám a s nimi objížděl svět a všechna pódia, kde zpíval. Jarmila Novotná prý byla známá tím, že cestovala se 40, 50 kufry, ve kterých měla různé varianty pro roli,“ řekla autorka výstavy Ivana Leidlová.

Obecní dům získal k výstavě šest kostýmů, ve kterých slavná diva zářila 16 let na jevišti Metropolitní opery v New Yorku. Nikdy předtím v Praze k vidění nebyly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kostýmy operní divy Jarmily Novotné vystavuje pražský Obecní dům. V Česku ještě nikdy k vidění nebyly. Podrobnosti zjišťoval Tomáš Pilát

Jarmila Novotná si róby nechávala šít ve významných krejčovských salonech po celém světě.

„Nejvýznamnější a i nejkrásnější je kostým, který byl ušitý v salonu Hany Podolské v Praze. Je to kostým Violetty z opery Traviata – černý, dlouhý, krásná krinolína. Je šitý celý ručně, se spoustou korálků a flitrů,“ dodala Leidlová.

Vernisáž výstavy si nenechal ujít ani historik a spisovatel Pavel Kosatík, který napsal první biografii Jarmily Novotné u nás. Jmenuje se Baronka v opeře.

„Je to asi vážně vrchol operních pěvců posledních sta let a na těch toaletách je to vidět. Člověk si ji snáz představí živou,“ okomentoval Kosatík.

Výstava kostýmů a rekvizit Jarmily Novotné potrvá v pražském Obecním domě do 4. ledna.

Tomáš Pilát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme