Partituru Novosvětské si v New Yorku prohlédly desítky lidí denně

Desítky lidí denně si do v Českého domu v New Yorku přicházejí prohlédnout originální partituru Symfonie z Nového světa od skladatele Antonína Dvořáka. Tuto možnost mají od pondělí, dnes mimořádná výstava, která se konala při příležitosti oslav 25. výročí sametové revoluce, končí. Dvořákovu partituru čeká v neděli cesta zpět do Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Titulní strana Dvořákova rukopisu symfonie "Z Nového světa"

Titulní strana Dvořákova rukopisu symfonie "Z Nového světa" | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

„Je to pro mě radost, protože v Americe je jeho hudba v současné době velmi oblíbená. Je také příjemné vidět tady kousek české historie. A Antonína Dvořáka chápou Američané i jako součást svých kulturních dějin,“ poznamenal jeden z Newyorčanů, kteří na výstavu zavítali. A v podobném duchu odpovídali i další oslovení.

Podle kurátorky výstavy a vedoucí pražského Muzea Antonína Dvořáka Kateřiny Nové přicházejí na výstavu většinou milovníci kultury a klasické hudby, znalci Dvořáka či profesionální hudebníci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký byl v New Yorku zájem o partituru Novosvětské, zjišťovala redaktorka Lenka Jansová

„Měli jsme tady žáky z Mannes School of Music a také hráče a zaměstnance New York Philharmonic,“ uvedla Nová.

Kulturní památku nevyčíslitelné hodnoty v New Yorku hlídají a až do odletu budou hlídat čtyři strážci. A na všechny přesuny dohlíží restaurátor Jan Šíblo.

„Je to klasická knižní vazba z 19. století, je to strojový papír a napsané je to železogalovým inkoustem,“ přiblížil Šíblo.

Aby partitura vydržela co nejdéle, potřebuje mít stálé klimatické podmínky – vlhkost vzduchu 50 procent a teplotu okolo 20 stupňů. Než se dostane do vládního speciálu, který by ji měl v neděli ráno přivézt zpět do Česka, půjde nejprve do krabice na míru, krabice pak do pouzdra a pouzdro do bezpečnostního kufříku.

I speciální kufr bude muset být před odletem nejméně den na stejném místě jako partitura. „Aby jakoby nasosal tu samou atmosféru, ty samé klimatické podmínky, jako má ten rukopis,“ dodala Kateřina Nová.

Lenka Jansová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme