Paul McCartney se chce soudit o autorská práva na 267 písní Beatles, které koupil Michael Jackson

Bývalý člen hudební skupiny Beatles Paul McCartney podal u newyorského soudu žalobu na společnost Sony. Cílem je získat zpět autorská práva na 267 písní Beatles, která koncem 80.let koupil zpěvák Michael Jackson. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Harrison, John Lennon, Ringo Starr a Paul McCartney

George Harrison, John Lennon, Ringo Starr a Paul McCartney | Foto: zdroj: Flickr.com, Roger, CC BY 2.0

V roce 1985 získal Jackson v dražbě za 47,5 milionu dolarů (zhruba 1,2 miliardy korun) hudební vydavatelství ATV Music Publishing. Celkem tím získal asi 4000 popových songů, mezi nimi i sbírku písní Beatles.

V roce 2016, sedm let po Jacksonově smrti, odkoupila jeho podíl ve společnosti i s písněmi Beatles korporace Sony v přepočtu za zhruba 19 milionů korun.

Podle podané žaloby McCartney firmě Sony oznámil již v říjnu 2008, že by chtěl získat zpět práva na desítky songů, které v 60. a 70. letech napsal s Johnem Lennonem, dalším bývalým členem Beatles. Tyto písně tvoří větší část sbírky hudební skupiny, kterou vlastní Sony.

Sony/ATV Music Publishing označilo žalobu za "zbytečnou a ukvapenou". „Sony/ATV chová Sira Paula McCartneyho v nejvyšší úctě," stojí v prohlášení firmy. „(Korporace) s ním má dlouhý a oboustranně výnosný vztah, co se sbírky písní Lennona a McCartneyho týče," pokračuje prohlášení.

Žaloba uvádí, že se Sony/ATV pokoušela zdržet diskusi s McCartneym do uzavření jiného soudního procesu s hudební skupinou Duran Duran u anglického soudu. Duran Duran prohrál soud loni v prosinci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme