Plzeň, evropské hlavní město kultury roku 2015, otevře v lednu zvuk zvonů

Po 70 letech se nad náměstím Republiky v Plzni rozezní zvony a západočeská metropole se stane evropským hlavním městem kultury. Slavnostní zahájení projektu, který se připravoval pět let, se odehraje o víkendu od 16. do 18. ledna 2015 u katedrály svatého Bartoloměje. Plzeň je druhým městem, které titul získalo, před patnácti lety jím byla Praha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvonkohra ve věži Staré radnice v Ostravě

Zvonkohra ve věži Staré radnice v Ostravě | Foto: František Tichý

S nápadem spojit slavnostní zahájení se zvukem zvonů, které z katedrály 70 let nezazněly, přišel Petr Forman. Jako autora zahajovacího programu ho zaujalo, že se na nové zvony složili sami obyvatelé Plzeňska.

„V dnešní době není tolik měst, ve kterých by jeho obyvatele založili tak obrovskou sbírku na něco, co 70 let nepotřebovali, co nikomu jakoby nechybělo,“ řekl. „Považuji to za důkaz soudržnosti, určité sounáležitosti lidí v Plzni.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt Plzeň 2015 slavnostně zahájí zvony. O zahajovacím programu mluvila s jeho autorem Petrem Formanem Michaela Vetešková

Na fasádu katedrály a historických domů po celém obvodu náměstí Republiky chtějí výtvarnici promítat příběhy, které souvisejí s historií města. Představí také díla slavných rodáků západočeské metropole, jako je Jiří Trnka, Ladislav Sutnar nebo František Křižík.

„A pak se samozřejmě zazvoní s velkou nadějí, že hlas zvonů řekne dál zprávu, že město se otevřelo,“ popsal program Petr Forman.

Organizátoři už od začátku příprav projektu zdůrazňují, že nechtějí, aby byla Plzeň 2015 jako jeden velký festival, který úderem poslední minuty příštího roku skončí.

„Je potřeba říct, že to není roční festival. Je to projekt, který trvá pět a více let a důležitá je udržitelnost,“ řekl ředitel Plzně 2015. Podstatné jsou podle něho i menší akce, které jsou zaměřené na spolupráci, participaci a zapojování lidí.

Forman pevně věří, že Plzeň bude i v roce 2016 hrdým městem. „Z konzervativního města u německých hranic zaměřeného na průmysl, pivo a dobrý sport se posune i do zajímavé destinace, kam se vyplatí přijet zažít kulturu, gastronomii a strávit příjemně čas,“ popsal svou představu.

Plzeň 2015 připravuje šest stovek programů.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme