Po téměř 90 letech vznikla v Česku skladba o svatém Václavu

Originální fúzi jazzu, popu a soudobé vážné hudby nabízí ve své nejnovější skladbě skladatel Martin Kumžák. Oratorium Svatý Václav dnes ve světové premiéře zahraje Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Skladba se svatováclavským tématem v Česku vznikla poprvé po téměř 90 letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK | Foto: Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK

Mix hudebních stylů prý nebyl skladatelovým prvotním záměrem.

„Není v tom žádný plán, není v tom žádná snaha o polystylovost nebo snaha, aby tam byl jazz. Že někde je jazzový akord, že to někde může znít jako filmová hudba, je možné, ale to nechám na posouzení jiných,“ upozorňuje Kumžák.

„Já jsem to dělal od piana úplně svobodně, čistě. Protože to bylo poprvé, co po mně někdo něco takového chtěl, tak jsem si to v tomto duchu strašně užil,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Kumžákově oratoriu Svatý Václav zní jazz, pop i soudobá klasická hudba

Kumžák při skládání využil i své zkušenosti s muzikály. Společně s Jankem Ledeckým vytvořil tituly Hamlet nebo Galileo. Dirigoval také například Vlasy nebo West Side Story.

Na spolupráci při vzniku oratoria Svatý Václav kývla muzikálová zpěvačka a herečka Dasha.

„Miluji fúze a Martin, jak ho už léta znám, se vyznačuje právě tím, že umí používat spoustu věcí z vážné hudby, umí to propojit s populární hudbou, jazzem a podobně. Vlastně tím vytvořil úplně nový zvuk,“ vysvětluje.

Nové hudební zpracování legendy o svatém Václavu napsal Kumžák pro dva orchestry, komorní sbor, čtyři sólisty a vypravěče. Ve Smetanově síni Obecního domu v Praze zazní skladba jen ve dvou uvedeních, a to dnes a zítra večer.

Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme