Poslouchání písniček při řízení může být nebezpečné. Vhodnou hudbou je country, radí expert

Neobejdete se při řízení auta bez hudby? Poslouchání některých písniček ale může být nebezpečné. S rostoucím tempem mají řidiči podle psychologů větší tendenci k rychlejší a agresivnější jízdě. Vhodnou volbou je při řízení například country, doporučuje dopravní psycholog.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řidič

Řidič | Foto: Fotobanka Pixabay

Písnička od hiphopové kapely The Black Eyed Peas jménem Hey Mama je podle výzkumu britského serveru Confused.com, který se zabývá pojištěním, při řízení nejnebezpečnější.

Takový rytmus může podle dopravního psychologa Karla Havlíka lehce odpoutat řidičovu pozornost. „A tím zhoršit jeho vnímání, hodnocení situací při řízení a v poslední řadě způsob reagování,“ vysvětluje Havlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslouchání písniček při řízení může být nebezpečné. Vhodnou hudbou je country, radí expert. Téma pro Lenku Rezkovou

Pro bezpečnou jízdu je proto podle něj lepší spíše klidná hudba. Výběr žánru už je pak na samotném řidiči.

„Výběr písniček souvisí s osobnostním zaměřením. Jestli je řidič spíše extrovertní, nebo spíše introvertní. Souvisí to také s věkem a pohlavím. Velice vhodná je například country,“ doporučuje Havlík.

Oblíbenou písničku si řidiči pouštějí více nahlas. Hudba by ale podle dopravních expertů měla být jen kulisou, protože lidé za volantem mohou přeslechnout zvuky z okolí jako třeba houkání sanitky. Ideální hlasitost je podle odborných studií 75 až 80 decibelů, což odpovídá zvuku vysavače.

„Pokud je hudba kulisou a hlavně neruší řidiče, tak může pomoci soustředit se při dlouhých cestách nebo zabavit posádku aut,“ popisuje psycholožka Lenka Šrámková z Asociace dopravních psychologů.

„Čím dál více se také objevuje trend, že se poslouchají CDéčka s nahranými příběhy, romány a podobně,“ dodává hudební publicista Josef Vlček.

Ať už řidiči dávají přednost hudbě, nebo CDéčkům s příběhy, je dobré si vše připravit ještě před cestou. Manipulace s rádiem nebo telefonem při jízdě patří k častým příčinám dopravních nehod.

Lenka Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme