'Převtělení Boba Dylana', americká zpěvačka LP, zpívala v Roxy stejně čistě jako na deskách

Svůj koncert v pražském klubu Roxy vyprodala americká zpěvačka LP během pěti minut. A když organizátoři přidali další termín, lístky doslova zmizely v podobně krátkém čase. V pondělí tedy LP, civilním jménem Laura Pergolizzi, vystoupila v Praze poprvé. A své české fanoušky rozhodně nezklamala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká zpěvačka LP alias Laura Pergolizziová vystoupila 27. března 2017 v Praze

Americká zpěvačka LP alias Laura Pergolizziová vystoupila 27. března 2017 v Praze | Zdroj: ČTK

O LP se říká, že je ženským převtělením Boba Dylana. A co se týče vzhledu, Dylana opravdu nezapře. Má černé, kudrnaté, rozčepýřené vlasy. Na pódium v Roxy přišla až ležérně oblečená v černých džínách a v černé košili.

Hlasový rozsah má ale LP mnohem větší než Dylan. Bývá přirovnávána k Robertu Plantovi z Led Zeppelin. Vše, co zná posluchač z desek, dokázala LP čistě zazpívat i naživo, včetně nejvyšších tónů i jejího oblíbeného hvízdání. V Roxy zazpívá ještě v úterý večer.

LP skládala několik let písně interpretům jako Rihanna nebo Backstreet Boys. Až v posledních třech letech se jí podařilo prosadit jako sólové umělkyni.

Stejná jako Bob Dylan? Kdybychom před vámi stáli nazí, našli byste spoustu rozdílů, říká zpěvačka LP

Číst článek

„LP byla v podstatě předurčena k tomu, aby se stala zpěvačkou. Když byla malá, umřela jí matka, která se sama věnovala zpěvu, dělala operní pěvkyni, a po její smrti si LP uvědomila, že by to mohla zkusit taky,“ říká hudební publicista Vojtěch Tkáč.

Jako zpěvačka se snažila prosadit už v roce 2001, kdy vydala svoji debutovou desku Heart-Shaped Scar. Na vyprodané sály po celém světě si ale ještě musela nějakou dobu počkat.

Americká zpěvačka LP alias Laura Pergolizziová vystoupila 27. března 2017 v Praze | Foto: ČTK

„Trvalo dlouhých 15 let, než se z LP stala opravdová hvězda. Během té doby ukázala, že je schopná stvořit velké hity. Napsala například písně pro Rihannu, Backstreet Boys, Cher nebo Christinu Aguileru,“ říká Tkáč.

Vznik hitu Lost On You ovlivnila krize vztahu s přítelkyní

V roce 2015 LP napsala svůj velký hit Lost On You. Vydala ho v polovině loňského roku na nahrávce Death Valley, která předznamenala čtyři měsíce starou desku Lost On You. Při skládání písní ovlivnil LP nejvíc vztah, kterým procházela, jak prozradila v rozhovoru pro nizozemský hudební kanál FaceCulture.

„Moje tehdejší přítelkyně se zajímala asi o někoho jiného, nevím. Spíš mi vadilo, že jsem od ní nedostávala, co jsem potřebovala. Neříkám, že jsem sama svatá, ale byla jsem přesvědčená, že ona by mohla být ta pravá. Byla mi múzou. Bohužel jsme měly komplikovaný vztah,“ svěřila se LP.

Kdo nebyl dostatečně rychlý a nezískal lístky do Roxy, má šanci vidět LP živě v Česku ještě v létě na festivalu Colours of Ostrava.

dab, Vojtěch Koval, Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme