Rolling Stones přijeli před 25 lety poprvé do Prahy. Koncert vidělo přes 100 tisíc lidí

Kameny se valí do Prahy. Tak v televizní reklamě pozval zpěvák Mick Jagger lidi v Československu na první koncert Rolling Stones. Dnes je to přesně 25 let, co legendární kapela vyprodala pražský Strahov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rolling Stones

Rolling Stones | Foto: Rolling Stones

Psal se 18. srpen 1990 a tehdejší prezident Václav Havel zahájil koncert kapely Rolling Stones na pražském Strahově.

„Z hvězdného nebe se snesla do naší republiky kapela Rolling Stones,“ řekl tehdy Havel.

Bylo to první vystoupení britských legend u nás a také vůbec první porevoluční koncert některé ze západních kapel, které do té doby lidé v Československu znali jen z desek a magnetofonových pásků. Český rozhlas u toho nemohl chybět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rolling Stones přijeli před 25 lety poprvé do Prahy. Na Strahově je vidělo přes 100 tisíc lidí. Téma pro redaktora Vojtěcha Kovala

„Seděli jsme s naším přenosovým technikem uvnitř tribuny a najednou se rozrazily dveře. Do místnosti vtrhnul John Bok, který tenkrát šéfoval ochrance Václava Havla, a křičel na nás, abychom vypadli, protože přichází prezident,“ přibližuje dnes šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný.

„My jsme řekli, že nevypadneme, protože vysíláme. Nakonec jsme seděli dva metry od prezidenta Havla, poslouchali úžasnou muziku a já na vlastní oči viděl to, o čem jsem do té doby čítal v časopise Melodie,“ vzpomíná na koncert Rolling Stones s pětadvacetiletým odstupem.

Poslechnout si hity jako Satisfaction nebo Jumping Jack Flash naživo byl sen mnoha hudebních fanoušků. Ne všichni se ale tenkrát na Strahov podívali.

„Pro mě to tenkrát byla docela drahá záležitost, protože 500 korun za dva lístky pro studenta gymnázia nebylo málo peněz. Vydělával jsem na to týden na nějaké brigádě,“ říká publicista Jindřich Šídlo.

Frontman kapely Rolling Stones Mick Jagger na turné "14 On Fire". Snímek je z 1. června 2014 z koncertu ve švýcarském Curychu | Foto: Reuters

„Před koncertem jsme se někam přesouvali, a protože se nám nechtělo tahat se s baťohem, tak jsme si ho nechali v bezpečnostních skříňkách. Nedocenili jsme bezpečnostní situaci v Praze, takže když jsme se o dvě hodiny později vrátili, tak ta skříňka byla prázdná.“

Koncert proto nakonec poslouchal na balkoně jednoho bytu. Hudba prý stejně byla slyšet po celé Praze.

Rolling Stones vystoupili v Česku ještě čtyřikrát. Více než stotisícovou návštěvnost ze srpna 1990 překonal už jen koncert o pět let později, kdy se na kapelu přišlo opět na pražský Strahov podívat přibližně 130 tisíc lidí.

Anna Jadrná, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme