Rolling Stones vydávají po 11 letech nové album. Žádnou původní skladbu na něm nenajdete

Angie, Satisfaction nebo Ruby Tuesday. Kapela Rolling Stones má za sebou desítky hitů. Dnes jí po jedenácti letech vychází nové studiové album. Legendární "Stouni" se na ní vracejí k bluesovým kořenům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Kubě poprvé v historii vystoupí skupina Rolling Stones. Zleva Mick Jagger, Charlie Watts, Keith Richards a Ronnie Wood po přistání v Havaně

Na Kubě poprvé v historii vystoupí skupina Rolling Stones. Zleva Mick Jagger, Charlie Watts, Keith Richards a Ronnie Wood po přistání v Havaně | Zdroj: Reuters

Jejich písničku Satisfaction zařadil rockový časopis Rolling Stone na druhé místo největších rockových hitů všech dob. Před legendární britskou kapelou Rolling Stones je na žebříčku už jen Bob Dylan.

Za více než padesátiletou kariéru natočila kapela desítky alb. Teď po jedenáctileté odmlce vychází třicátá studiová deska. Jmenuje se Blue and Lonesome.

Britská kapela se na ní vrací ke svým bluesovým začátkům. Žádnou původní skladbu od Rolling Stones ale na desce nenajdeme, říká hudební publicista Miloš Hroch.

„Deska se skládá pouze z 12 coverů bluesových klasik a to značí nějakou tvůrčí krizi. Deska bude určená spíše jen pro skalní fanoušky, kteří sbírají reedice. Značí to také to, že od 'Stounů' už nic moc nového čekat nemůžeme,“ přibližuje Hroch.

Charlie Watts, Ronnie Wood, Mick Jagger and Keith Richards (zleva) na otevření výstavy o své kapele Rolling Stones | Foto: Reuters

S bluesovými skladbami původně Rolling Stones na začátku 60. let minulého století začínali, nyní se po letech vracejí ke svým oblíbeným autorům. Třeba skladbu, podle které se jmenuje celé album Blue and Lonesome, původně napsal pianista Memphis Slim.

Přestože Rolling Stones nepřicházejí s ničím úplně novým, své místo v pomyslném hudebním nebi si podle Hrocha zaslouží. „Rolling Stones nikdo místo v rockové síni slávy nevezme. Spíš ale už patří na takové festivaly, jako je Desert Trip, který se konal letos a kde se sešlo spousta největších rockových hvězd,“ podotýká Hroch.

Na kalifornském festivalu Desert Trip vedle Rolling Stones zahrál třeba Paul McCartney nebo Roger Waters.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme